Nevjerovatno: Dijagnoze gonoreje i sifilisa u Engleskoj dostigle rekordne brojeve, ljekari u šoku

Broj dijagnoza gonoreje i sifilisa bio je najveći u historiji prošle godine u Engleskoj, pokazuju nove brojke.

Godišnji podaci Agencije za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) pokazuju da se dijagnoza gonoreje povećala na 82.592 u 2022., što je povećanje od 50,3% u odnosu na 2021. (54.961).

Ovo je najveći broj dijagnoza u bilo kojoj godini otkako je evidencija počela 1918. godine, saopćio je UKHSA, prenosi Sky News.

Podaci također pokazuju da se dijagnoza zaraznog sifilisa povećala na 8.692 u 2022., što je najveći godišnji broj od 1948. godine.

Ljudi u dobi između 15 i 24 godine imaju najveću vjerovatnoću da će dobiti dijagnozu spolno prenosivih bolesti zbog češće promjene seksualnih partnera nego druge starosne grupe.

Dr. Hamish Mohammed, epidemiolog konsultant u UKHSA, rekao je:

“Vidjeli smo više dijagnoza gonoreje u 2022. nego ikada prije, uz veliki porast, posebno kod mladih ljudi. To nije samo neugodnost – one mogu imati veliki utjecaj na vaše zdravlje i bilo kojeg seksualnog partnera.”

“Kondomi su najbolja odbrana, ali ako ga niste koristili zadnji put kada ste imali seks sa novim ili povremenim partnerom, testirajte se kako biste rano otkrili potencijalne infekcije i spriječili njihovo prenošenje na druge. Testiranje je važno jer možete da ne osjetite nikakve simptome SPI.”

Iako se spolno prenosive bolesti obično lako liječe antibioticima, neke mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući neplodnost i upalne bolesti karlice.

UKHSA je pozvala ljude da koriste kondome i da se redovno testiraju ako imaju seks sa novim ili povremenim partnerima.

Go to TOP