Netanyahu raspustio ratni kabinet!

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu danas je raspustio ratni kabinet!

Kako javlja Times od Israel, Netanyahu se kasno sinoć obratio ratnom kabinetu, maloj grupi visokih zvaničnika iz niza stranaka koja je osnovana 11. oktobra kako bi upravljala operacijama protiv Hamasa i Hezbolaha, da su zvanično raspušteni.

U isto vrijeme Izrael potresaju veliki protuvladini protesti. Kako navode tamošnji mediji, demonstranti su svojim automobilima blokirali niz ključnih autoputeva i cesta drugi dan zaredom. Traže izbore, ali i postizanje dogovora o oslobođenju taoca koje je Hamas uzeo.Za večeras je najavljen velik protest, koji bi se trebao održati u 19 sati pred izraelskim parlamentom Knessetom, a potom će demonstranti marširati prema rezidenciji premijera Netanyahua.

Organizatori protesta jučer su najavili da im je cilj na ulice izvesti milion ljudi.

Podsjećamo, prije sedam dana ministar u izraelskom ratnom kabinetu Benny Gantz saopćio je da podnosi ostavku na mjesto ministra u vladi Izraela.

Gantz je na konferenciji za novinare pozvao premijera Benjamina Netanyahua da odredi datum izbora, i pozvao ga da “ne dozvoli da se nacija raspadne”, prenosi list Harez.

”Ponosan sam što sam ušao u kabinet za vanredne situacije nakon tragedije 7. oktobra koja nas je zadesila. Ali poslije osam mjeseci borbe moramo da gledamo naprijed. Netanyahu zna šta mora da uradi i da mora to da uradi”, rekao je Gantz.

On je pozvao ministra odbrane Joava Galanta da ”bude hrabar i učini ono što je ispravno”. Gantz je pozvao građane Izraela koji služe u vojsci i sigurnosnom aparatu da ostanu vjerni.

”U ovom ratu, više od 1.000 porodica je platilo najveću cijenu, a hiljade vojnika je povrijeđeno na bojnom polju. Ovo su istinski heroji i vidim ih ispred sebe na svakom koraku. Postoje porodice koje su izgubile svoje najdraže”, rekao je Gantz.

Go to TOP