Nakon skoro dvije godine razgovarali Biden i Xi

Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Joe Biden vodili su telefonski razgovor koji je Bijela kuća opisala kao namjeru dvojice čelnika da “kontrolišu napetosti” između dvije supersile.

Bijela kuća objavila je u saopštenju da je Biden u razgovoru sa Xijem pozvao na mir i stabilnost oko Tajvana, koji se sprema postaviti novog predsjednika.

Američki predsjednik također je pozvao na poštivanje prava i slobode plovidbe u Južnom kineskom moru. Bio je to prvi telefonski razgovor dvojice predsjednika od jula 2022.

Kineski su mediji javili da je Xi rekao američkom predsjedniku da pitanje Tajvana predstavlja “crvenu liniju koja se ne smije preći.”

Biden je također, kaže se u saopštenju Bijele kuće, izrazio zabrinutost oko kineskih “nepoštenih trgovinskih praksi i netržišnih ekonomskih praksi”, piše Hina.

Naglasio je da će “SAD nastaviti poduzimati potrebne akcije kako bi spriječilo da se napredne američke tehnologije koriste za potkopavanje naše nacionalne sigurnosti, bez nepotrebnog ograničavanja trgovine i ulaganja”.

Kineski su mediji objavili da je Xi kazao da Peking neće stajati “prekriženih ruku” ako Washington nastavi gušiti “kineski visokotehnološki razvoj”. Xi je, po njima, rekao da su “Sjedinjene Države pokrenule nemilosrdan niz mjera za suzbijanje kineske privrede, trgovine, znanosti i tehnologije, a popis sankcija protiv kineskih tvrtki raste.”

Američka ministrica finansija Janet Yellen će za nekoliko dana otputovati u Kinu, a za nekoliko sedmica u Pekingu će boraviti i državni sekretar Antony Blinken kako bi se dijalog između dviju strana nastavio, potvrdio je izvor u Bijeloj kući.

Prema izvoru iz Bijele kuće, telefonski razgovor dvojice čelnika je bio prilika za ocjenu napretka od njihovog susreta u novembru, na summit u Woodsideu u Kaliforniji, kada su Xi i Biden dogovorili saradnju na više područja, od borbe protiv narkotika do umjetne inteligencije i uspostave dijaloga između svojih oružanih snaga.

“Intenzivna konkurencija zahtjeva intenzivnu diplomatiju kako bi se kontrolisale napetosti, razgovaralo o zabludama i pogrešnim tumačenjima te izbjegao neželjen sukob”, rekao je američki dužnosnik.

SAD je, dodao je, prilično zabrinut zbog ekonomske potpore koju Kina pruža Rusiji.

Go to TOP