Nacrt zakona o prevremenom penzionisanju policijskih i službenika policijskog inspektorata nije usvojen

Nacrt zakona o prevremenom penzionisanju policijskih službenika policije i policijskog inspektorata sa policijskim ovlašćenjima nije dobio dovoljno glasova za usvajanje u Skupštini Kosova.

U glasanju o ovom Nacrtu zakona, koji je inicirala Demokratska partija Kosova, učestvovalo je 65 poslanika, od kojih je 16 glasalo za, nijedan protiv, a 51 je bio uzdržan.

Poslanica PDK Ganimete Musljiu predstavila je nacrt zakona poslanicima Skupštine, koji su rekli da će zakonodavna inicijativa regulisati priznavanje prava na penziju policijskim službenicima policije i policijskog inspektorata sa ovlašćenjima.

„Ovim Nacrtom zakona predlaže se da policijski službenici steknu pravo na redovnu penziju ako navrše 55 godina života, a ovim Nacrtom zakona biće regulisani uslovi i kriterijumi za garantovanje penzija, vrste i kategorizacija penzija za funkcionere. regulisani i odlučni policajci” – naveo je Musjliu.

Ona je rekla da su ovim Nacrtom zakona predložene četiri vrste penzija; redovni, invalidski, porodični i dobrovoljni.

“Ovim nacrtom zakona predlažu se četiri vrste penzija, a to su: redovna penzija, invalidska penzija, porodična penzija i dobrovoljna penzija. Budući da zvanični podaci o policijskim službenicima pokazuju da je prosječna starost policajaca na dužnosti visoka, ovaj problem zahtijeva hitno institucionalno rješenje i prijedlog ovakvog nacrta zakona je neophodan“, pojasnio je Musljiu.

„Predloženim nacrtom zakona obezbeđeno je priznanje rada i doprinosa policijskih službenika, ali i obnova Kosovske policije i Policijskog inspektorata“ – dodala je ona. Musliu je pozvao poslanike da „ostave po strani političke zamerke“ i debatu i usvojiti predloženi nacrt zakona“.

Pozivam vas na trenutak, a kada je u pitanju policija, da ostavite po strani političke zamerke, pozivam vas i nadam se da ćete iskreno učestvovati u konstruktivnoj debati o ovom nacrtu zakona, a ne retorikom” – rekla je zastupnica opozicionog PDK.

Dok je član Skupštine iz vladajučeg Pokreta Samoopredeljenje Enver Dugoli, ocijenio je da bi ovakav nacrt zakona trebao biti ozbiljniji i kao takav je rekao da ga neće podržati.

„Kritike su bile da bi takav nacrt zakona trebao biti ozbiljniji, trebalo bi da postoji kalkulacija i da postoji budžetiranje, pa onda o tome pričati kao o ozbiljnoj stvari. Inicijativa je potekla od PDK-a koji je na vlasti 12 godina i sada je čekao dvije godine u opoziciji da donese ovaj nacrt zakona bez ikakvih konsultacija, kalkulacija i kao takve smo rekli iu Komisiji za sigurnost, ne možemo podržati jer ne želimo da podižemo neostvarena očekivanja – naglasio je Dugoli.

U međuvremenu, zastupnik opozicionog LDK-a Armend Zemaj rekao je da ovaj nacrt zakona treba u principu podržati. Budžet, ali i onaj ko ga ima u mandatu i sa policijskim sindikatima, uradimo najbolje što možemo. Nema razloga da se to dalje odlaže” – rekao je Zemaj.

Načelno glasanje o ovom nacrtu zakona takođe je propalo na sednici Odbora za bezbednost, poslanici na toj funkciji nisu učestvovali u glasanju, dok o ovoj tački nije bilo rasprave jer su, prema rečima predsedavajućeg, iscrpljeni zadnji put je ovaj nacrt zakona došao u odbor.

Nakon ovog razmatranja ovog nacrta zakona, Skupština Kosova je danas razmotrila tri tačke dnevnog reda, čime je završen rad sednice održane 6. i 7. aprila 2023. godine. Nakon završetka ovih tačaka, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca zatvorio rad Skupštine za danas, da bi se nastavio još jedan dan sa preostalim tačkama sa sjednica održanih u aprilu i maju.

Go to TOP