Miroslav Lajčak neče dobiti novi mandat kao izaslanik EU, dobija novu funkciju u septembru

Posebni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak će nakon isteka mandata krajem augusta biti imenovan za ambasadora EU u Švicarskoj.

Lajčak, bivši slovački ministar vanjskih poslova, imenovan je za evropskog posrednika u dijalogu u aprilu 2020. godine.

Za sada nema potvrde ko će naslijediti Lajčaka a rasprava unutar EU je počela i odluka će biti donijeta nakon evropskih izbora zakazanih za april ove godine.

Cilj je da Lajčakov nasljednik bude imenovan prije prvog septembra kako se ne bi stvorila institucionalna praznina ali imenovanje te osobe treba čekati na izbor novog šefa diplomatije, funkciju koju sada ima Josef Borelj.

Imenovanje novog evropskog šefa diplomatije i ostalih čelnika EU institucija će uslijediti nakon evropskih izbora.

Lajčakovo imenovanje događa se u okviru velike rotacije u evropskom diplomatskom servisu pa su tako u ovoj sedmici imenovana 43 evropska ambasadora u više svjetskih zemalja.

Među njima su i novi ambasadori za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo pa će šef izaslanstva u BiH biti Luigi Soreca dosadašnji ambasador EU u Albaniji.

Ured EU-a na Kosovu će voditi estonski diplomat Aivo Orav koji je trenutno ambasador Estonije pri EU i ranije je bio šef EU izaslanstva u Sjevernoj Makedoniji kao i u Crnoj Gori.

Go to TOP