Ministri finansija G20 o svjetskoj ekonomiji pogođenoj krizama i sukobima

Ministri finansija G20 sastaju se danas u Brazilu, tražeći načine da podupru globalnu ekonomiju čijem oporavku prijeti niz sukoba i kriza, uključujući ratove u Ukrajini i Gazi, javio je AFP.

Rat u Ukrajini mogao bi zauzeti centralno mjesto na sastanku, a zemlje G7 bi se trebale sastati na marginama kako bi razgovarali o jačanju podrške Zapada protiv ruske invazije, uključujući ono što je američka ministrica finansija Janet Yellen nazvala „hitnim“ prijedlogom da se zamrznuta ruska imovina koristi za povećanje pomoći Kijevu.

Yellen, francuski ministar finansija Bruno Le Maire, šefica MMF-a Kristalina Georgieva i drugi kreatori ekonomske politike okupiće se u Sao Paulu na dvodnevnom sastanku, iako će biti nekih izostanaka, uključujući Britance, Kineze, Indijce i Ruse. Brazilski ministar finansija Fernando Haddad, domaćin, obratiće se putem video konferencije, jer je obolio od koronavirusa.

Ekonomski rizici izazvani krizom troškova života, klimatskim promjenama i sukobom na Bliskom istoku također će biti na dnevnom redu dok ministri finansija i čelnici centralnih banaka iz Grupe 20 vodećih ekonomija održavaju svoj prvi ovogodišnji sastanak.

Brazil, koji je u decembru preuzeo rotirajuće predsjedavanje G20 od Indije, želi iskoristiti dvodnevni sastanak kako bi izvršio pritisak za napredak u borbi protiv siromaštva, ublažavanje tereta dugova zemalja s niskim dohotkom i davanje zemljama u razvoju više riječi u institucijama poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Međunarodno oporezivanje također je na dnevnom redu, usred globalnih prepirki o tome kako se nositi s tim da neke zemlje privlače korporacije i superbogate ultra niskim poreznim stopama.

Sastanak, koji slijedi nakon sastanka ministara vanjskih poslova u Rio de Janeiru prošle sedmice, započeće postavljanje temelja ekonomske politike za godišnji samit lidera G20, koji će se održati u Rio de Janeiru u novembru.

Osnovan 1999. godine, G20 čini više od 80 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), tri četvrtine svjetske trgovine i dvije trećine svjetske populacije. U stvarnosti, ima 21 članicu: 19 najvećih svjetskih ekonomija, uključujući i industrijalizovane zemlje i sile u nastajanju, plus Evropsku uniju i, po prvi put ove godine, kao članica, Afričku uniju.

Go to TOP