Maćedonci: Srpske vojne baze duž granice, prijetnja regionalnoj stabilnosti

Ministar odbrane Ejup Maćedonci poželio je dobrodošlicu na sastanak članovima Odbora za bezbjednost i odbranu njemačkog Bundestaga, koje predvodi predsjednica ovog odbora Marie Agnes Strack Zimmermann.

Takođe, na ovom sastanku je bio i komandant KBS-a, general-pukovnik Baškim Jašari, zamjenik ministra odbrane, Šemsi Silja, zamjenik generalnog sekretara MUP-a, Gafurr Dugolli, vojni ataše KSB-a u Njemačkoj, potpukovnik Besim Gaši i šef kabineta ministra, Aferdita Zećiri.

Maćedonci je upoznao prisutne sa sigurnosnom situacijom u zemlji. Ministar je posebno istakao prijetnju koju predstavljaju vojne baze Srbije, koje se nalaze uz granicu sa Kosovom, po stabilnost zemlje i regiona, navodeći da to treba da bude briga cijelog međunarodnog faktora.

Takođe, ministar Maćedonci je upoznao članove ovog odbora sa trenutnim kapacitetima koje KBS ima da garantuje zaštitu teritorijalnog integriteta Republike Kosovo i života naših građana. On je ponovio da je naš cilj kao zemlje članstvo u NATO-u, prema čijim standardima alijansa nastavlja sa implementacijom Sveobuhvatnog plana tranzicije, izgradnjom profesionalnih i operativnih kapaciteta naše vojske.

Na kraju sastanka, ministar je izrazio zahvalnost za dugogodišnju podršku njemačke države Republici Kosovo, povećano prisustvo njemačkih trupa u sastavu KFOR-a, kao i posvjećenost ovog Komiteta u pravcu produbljivanja saradnja naših zemalja u oblasti bezbjednosti i odbrane, kao dvije države koje dijele zajedničke interese.

Go to TOP