Kusari – Lila: Kosovo neće ući pod sankcije EU ili SAD

Šefica poslaničke grupe pokreta Vetevendosje Mimoza Kusari-Lila izjavila je da Kosovo ne bi trebalo da ulazi pod sankcije Evropske unije ili Sjedinjenih Država.

Kusari-Lila je razgovarala o “sankcijama” koje bi Kosovu mogle uvesti Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

Ona je izrazila stav da Kosovo ne bi trebalo da bude predmet sankcija ni od strane EU ni od SAD.

Moram da ponovim da Kosovo neće ući pod sankcije ni Evropske unije ni Sjedinjenih Američkih Država“, izjavila je ona u Debat plusu.

Povodom isključenja Kosova iz vojnog programa “Defender 23”, Kusari-Lila je rekla da to nije sankcija, jer je to, prema njenim rečima, mera reakcije za izražavanje nezadovoljstva SAD.

Ona je kao primer podsetila na porez od 100 odsto koji je 2018. godine uveo bivši premijer Ramuš Haradinaj na srpske proizvode, što je, prema njenim rečima, imalo dramatičnije posledice.

Iako su posete generala otkazane, a aktivnosti obustavljene, Kusari-Lila je ocenila da to ne treba smatrati lošim primerom.

„To nije bila sankcija, to je bila mera, reakcija, koja se videla na Kosovu i predstavlja vid komunikacije nezadovoljstva, u ovom slučaju iz SAD. Ali imali smo dramatičniju situaciju 2018. godine, kada je bivši premijer Haradinaj uveo porez od 100 posto na srpske proizvode. Osim što je posjeta prvog generala otkazana, sve ostale aktivnosti su obustavljene ili otkazane”, izjavila je ona.

Ona je napomenula da je iza premijera tada stajala Poslanička grupa pokreta Vetevendosje i da je on takođe istakao važnost čvrstog stava prema Srbiji.

Go to TOP