Kurti: Policija omogućila gradonačelnicima da rade svoj posao

Premijer Aljbin Kurti se sastao sa komandantom KFOR-a, general-majorom Anđelom Ristućijem …
… i tom prilikom ga obavijestio da su “gradonačelnici opština, izabrani na slobodnim i demokratskim izborima”, te da moraju da obavljaju svoje dužnosti i odgovornosti.

Sastanak je održan nakon što je policija Kosova pomogla novim gradonačelnicima albanske nacionalnosti da uđu u zgrade općina u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Grupe lokalnog stanovništva i maskiranih osoba u ovim opštinama sa srpskom većinom usprotivile su se njihovom odlasku u kancelarije koje su ranije koristili srpski zvaničnici.

“Kosovska policija je posvećena tome da omogući gradonačelnicima da budu na svojim radnim mjestima, odakle treba da služe svim građanima bez razlike i diskriminacije“, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Gradonačelnici su dan ranije položili zakletvu u javnim objektima, poput škola, iz bezbjednosnih razloga budući da se u zgradama opštine nalaze Paralelni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije.

Policija je ispalila suzavac i šok bombe kako bi rastjerala demonstrante, koji su gađali policiju kamenicama i zapalili nekoliko automobila.

Go to TOP