Kurti: Naoružavanje Srbije pokazatelj da ta zemlja ima za cilj eskalacije

Premijer Kosova Aljbin Kurti boravi u Velikoj Britaniji, gdje učestvuje na Odbrambenoj konferenciji u Londonu. Odatle je šef kosovske vlade izjavio da veliko naoružanje Srbije pokazuje da teži eskalaciji situacije.

Kurti je to izjavio u uvodnom izlaganju u Londonu gdje učestvuje na Londonskoj odbrambenoj konferenciji tokom koje će također izlagati o ulozi NATO-a na Kosovu kao i o akutnoj prijetnji koju autokrati predstavljaju za sigurnost Kosova, zapadnog Balkana i Evrope u cjelini.

“Dok naša Republika u svim sferama sarađuje sa svojim partnerima, poput SAD-a, Velike Britanije i EU, Srbija intenzivira saradnju s Rusijom, Kinom i Iranom”, napisao je Kurti na društvenoj mreži X te dodao kako je naoružavanje Srbije pokazatelj da ta zemlja „stremi eskalaciji“.

Tokom posjeta Londonu Kurti će održati bilateralni sastanak s ministrom vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Davidom Cameronom, koji će također učestvovati na spomenutoj konferenciji, saopćeno je iz Ureda kosovskog premijera.

Također, tokom boravka u Ujedinjenom Kraljevstvu, Kurti će održati i sastanke u britanskom parlamentu, te razgovarati s izvršnom direktoricom ODI instituta (Overseas Development Institute), Sarom Pantuliano o 25. godišnjici kraja rata na Kosovu.

Go to TOP