“Kriminal Šaćira Totaja”: LVV u Prizrenu reaguje na rušenje bivše zgrade Farmakosa

Pokret Vetevendosje! Centar u Prizrenu je izrazio zabrinutost zbog neodgovornog i nezakonitog postupanja predsjednika opštine Prizren Šaćira Totaja.

„Pokret Vetevendosje! Centar u Prizrenu izražava zabrinutost zbog neodgovornog i nezakonitog postupanja predsjednika opštine Prizren Šaćira Totaja, koji je dozvolio rušenje zgrade bivšeg Farmakosa, kako bi privatnom preduzeću dao građevinsku dozvolu za izgradnju stambenog kompleksa, upravo u prostorima nekadašnje – ruševne Farmakosa, koja je prema IKMM-u – dobio status trajne zaštite od marta 2024. godine. Za to je IKMM saopštio da nije dao saglasnost za. rušenje bivšeg – “Farmakosa”, kaže se u saopštenju za medije Vetëvendosje u Prizrenu.

„Bivši – „Farmakos“ je važio za značajno dobro kulturnog nasleđa, iz tog razloga je stekao status trajne zaštite, kao vrijednost kulturnog nasleđa u opštini Prizren“.

„Gradonačelnik Prizrena, Šaćir Totaj, svjestan da se radi o kršenju zakona, zbog uskih interesa svoje porodice i prijatelja, dozvolio je rušenje spomenika pod trajnom zaštitom!“

„Za ovaj zločin gradonačelnika Totaja, Pokret Vetëvendosje! Centar u Prizrenu traži od nadležnih organa da preduzmu sve potrebne zakonske mjere za ovu degradaciju i poniženje koje je učinjeno kulturnom nasleđu grada Prizrena”.

Go to TOP