Kosovski Srbi u Sjevernoj Mitrovici podržavaju Vučića, nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici

Građani Sjeverne Mitrovice prodefilovali su svojim automobilima ulicama ovog grada, u znak podrške Srbima i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Odnosno protiv usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Desetine vozila, u kojima su bile postavljene zastave Srbije, kretale su se ulicama ove opštine, nakon što je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Ne zna se ko stoji iza ove organizacije u Sjevernoj Mitrovici, jednoj od četiri opštine na sjeveru Kosova, naseljene većinski srpskim stanovništvom.

Članovi Generalne skupštine Ujedinjenih nacija usvojili su 23. maja rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Vučić je tokom debate rekao da se radi o “veoma politizovanoj rezoluciji” koja “neće doprineti pomirenju ni u Bosni i Hercegovini ni u regionu”.

U Srebrenici su srpske snage ubile preko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u julu 1995.
Zločin u Srebrenici je od strane međunarodnih sudova proglašen genocidom.

Odobrena rezolucija, između ostalog, poziva na “bezrezervnu osudu svakog negiranja genocida u Srebrenici, kao i radnje kojima se veličaju osuđeni za ratne zločine, uključujući i one odgovorne za genocid”./Radio Evropa e Lirë

Za genocid počinjen u Srebrenici do sada je više od 50 osoba osuđeno na oko 700 godina zatvora.

Go to TOP