Kosovo i Srbija 16. novembra razgovaraju o do sada postignutim sporazumima

Pregovarački timovi Kosova i Srbije sastaju se u utorak u Briselu kako bi nastavili dijalog, iako između Kosova i Srbije već postoje kontroverze o tome šta se ovog puta tačno pregovara.

Zvaničnici Evropske unije saopštili su da se u novoj rundi sastanaka glavnih pregovarača Kosova i Srbije Besnika Bislimija i Petra Petkovića razgovara o primeni do sada postignutih sporazuma i da su pitanja otvorena pitanja i put dalje u dijalogu.

Iz kabineta premijera Kosova kažu da će “teme razgovora na bilateralnom sastanku biti pitanje nestalih, energije i slobodnog kretanja”, dok zavisi od datuma mogućeg sastanka za dijalog na političkom nivou između lidera. o toku procesa i dogovoru o pitanjima na nivou glavnih pregovarača”.

S druge strane, iz kancelarije Vlade Srbije za Kosovo poručuju da je na sastanku 16.11. Srpski tim predvodi direktor ove kancelarije Petar Petković, a glavna tema sastanka biće Zajednica opština sa srpskom većinom, piše DW.

Prištinske vlasti su kategorične protiv Zajednice opština sa srpskom većinom, što zahteva zvanična beogradska “Asocijacija izvršnih vlasti”, pozivajući se na principijelni sporazum potpisan 2013. između Kosova i Srbije, ali je kosovski premijer Aljbin Kurti rekao nekoliko dana u intervjuu za DW, da “Ustav Kosova ne dozvoljava pridruživanje na etničkoj osnovi” i da su sporazum iz 2013. godine, prema njegovim rečima, kosovski poslanici odobrili u vanrednom pritisku gde je nedostajala transparentnost.

“Presuda Ustavnog suda iz decembra 2015. godine pokazala je Zajednicu srpskih većinskih opština u svetlu istine, koja je neintegrisana u naš pravni i ustavni sistem. Nije se bavila sporazumom iz 2013. godine, već udarom koji je naneo. doneo sadržaj 2015. godine kada je sporazum iz 2013. dekomponovan na svoju konkretnost, detalje i po svom duhu praktično je pogodio i sporazum iz 2013. godine. Drugim rečima, u ovoj presudi Ustavnog suda nije rečeno da je samo slovo Udruženja problematično, ali je utvrdilo da se njime krše 23 člana ustava i svako od sedam poglavlja Udruženja nije u skladu sa ustavom, ali je istovremeno pogodilo duh ovog Udruženja. Ustav Kosova, asocijacija na etničkoj osnovi“, rekao je premijer Kurti za DW.

Predsednik Srbije Aleksandar Vukić rekao je dan ranije u Beogradu da „Kosovo mora da formira Asocijaciju kako je dogovoreno u Briselu“, ili naprotiv, kako je rekao, „hvala, vaš rad, naš rad, možda ćemo sresti se jednog dana”.

Međutim, zvanični Brisel koji posreduje u dijalogu Kosovo-Srbija, ali i SAD, stalno apeluju na strane da sednu za sto kako bi postigli sveobuhvatan konačni dogovor o svim pitanjima./DW

Go to TOP