Iz LDK-a optimistični o ulasku Kosova u NATO

Demokratski savez Kosova LDK je u principu dao podršku radnoj grupi koja će se baviti procesom integracije Kosova u NATO vojni savez. Demokratska partija Kosova odbila je da komentariše formiranje radne grupe za integracije.

Vlada je u sredu osnovala radnu grupu koja ima zadatak da koordinira rad institucija i razvija politike kako bi Kosovo pristupilo ovoj alijansi.

Šef poslaničke grupe LDK Arben Gaši navodi da će Kosovo požnjeti uspehe u ovom procesu jer su se političke okolnosti promenile, ističući krizu u Ukrajini.

“Nemamo informacija o ovoj grupi. Međutim, tražili smo od Vlade na sednici da se obrati međunarodnim organizacijama i sadašnji međunarodni zamah se vratio u korist Kosova. Svaka institucija koja se bavi ovim poslom imaće našu podršku. Međunarodni zamah se promijenio i to nije međunarodni zamah prve dvije sedmice. Svet je u drugom trenutku. Veoma sam optimista da će biti usluga na strani Kosova zbog razvoja događaja na svetskoj sceni.“ rekao je Gashi.

Dok poslanik Demokratske partije Kosova PDK Enver Hodžaj nije želeo da komentariše formiranje radne grupe.

On navodi da Vlada treba da ima plan za ovaj proces koji plan još nije vidio.

“Mislim da bi mimo formiranja grupe trebalo da vidimo Vladin akcioni plan u NATO-u i tada mogu imati puno mišljenje. Sada za grupu nemam šta da kažem jer ne želim da imam predrasude. Ali mora postojati akcioni plan, rekao je on.

Dok nakon slanja upita šefu poslaničke grupe AAK Besnik Tahiriju, nije bilo odgovora na telefonske pozive. Dok su iz ovog subjekta zatražili od Vlade Kosova da podnese aplikaciju za članstvo u NATO apelujući da ne odugovlači ovaj proces.

Go to TOP