Iranskoj nobelovki koja je u zatvoru preko 12 godina, prijeti novo suđenje

Zatvorena iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohammadi rekla je kako se suočava s novim suđenjem nakon što je optužila tamošnje sigurnosne snage za seksualno zlostavljanje žena, prenosi Al Jazeera Balkans.

U poruci iz zatvora Evin u kojem je zatočena, Mohammadi je rekla da se suđenje odnosi na njenu objavu u kojoj je osudila “rat širokih razmjera protiv žena” kojeg provodi iranski režim, prenosi Hina pisanje BBC-ja.

Njen advokat Mostafa Nili rekao je da će se sud sastati u nedjelju kako bi se pozabavio novim optužbama za “širenje propagande protiv Islamske Republike”.

Iranski dužnosnici nisu komentirali slučaj.

U poruci objavljenoj na web-stranicama Fondacije Narges, Mohammadi je kazala da je četvrti put unazad nekoliko godina “odvučena za stol nepravednih i farsičnih sudova” zbog svojih “protesta i razotkrivanja vjerskog režima koji napada žene”.

Mohammadi je pozvala na javno suđenje uz prisutnost nezavisnih novinara, aktivista za ljudska prava, aktivista za prava žena i njenih advokata.

Nobelovka se neumorno zalaže za prava žena u Iranu. Nalazi se u zatvoru već 12 godina i tri mjeseca, a kazne uključuju i 15 udarca bičem, dvije godine progonstva te razna društvena i politička ograničenja.

Uprkos brojim prijetnjama i hapšenjima, Mohammadi je nastavila s kampanjom protiv obaveznog nošenja marama za žene.

Dobitnica je Nobelove nagrade za mir 2023. godine za svoj rad u borbi protiv ugnjetavanja žena u Iranu. Njena djeca preuzela su nagradu u Oslu prošlog decembra te su pročitala njen govor koji je prokrijumčaren iz zatvora.

“Ovu poruku pišem iza visokih, hladnih zidova zatvora. Iranski narod će ustrajnošću nadvladati represiju i autoritarizam”, stajalo je u njenoj poruci.

Dodala je kako mladi Iranci pretvaraju ulice i javne prostore u mjesto širokog otpora, aludirajući na proteste koji su započeli 2022. nakon smrti Mahse Amini u policijskom pritvoru zbog navodnog nepropisnog nošenja hidžaba.

Vlasti u Iranu intenzivirale su posljednjih sedmica akciju slamanja otpora kako bi nametnule strogi islamski kodeks odijevanja za žene i uhapsile one koje tu naredbu nisu poslušale.

Go to TOP