IPŽP poništio glasove putem pošte u Dragašu

Izborna komisija za žalbe i predstavke usvojila je žalbu kandidata PDK za gradonačelnika Dragaša, Šaban Šabanija, i poništila sve glasačke listiće predate poštom za drugi krug lokalnih izbora za gradonačelnika ove opštine.

IPŽP je naložio Centralnoj izbornoj komisiji da ne uključi poništene glasačke listiće u konačne rezultate izbora održanih 14. novembra.

Kandidat PDK za Dragaš, Šaban Šabani, požalio se 17. novembra IPŽP-u da je u drugom krugu izbora došlo do izborne manipulacije kojom je narušen integritet izbornog procesa, odstupajući od volje većine birača.

I predsednik Demokratske partije Kosova Memli Krasnići je u četvrtak u intervjuu na KTV “DESKU” izrazio uverenje da su glasovi koji su primljeni poštom za opštinu Dragaš izmanipulisani.

„Nažalost, u Dragašu se u poslednje dve-tri nedelje čulo za takvu organizaciju i onda je to potvrđeno dokaznim materijalima. Glasački listići se štampaju sa istog mesta, isti rukopis u svim kovertama. Postoji nejasnoća kako neki od glasačkih listića koji se šalju sa određenih adresa u Austriji sadrže listiće građana koji žive u Njemačkoj ili drugdje. To je bio organizovan, strukturiran način, bez želje da komentarišemo mogućnost da su i ti građani glasali svojom voljom”, rekao je Krasniqi.

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a od nedjelje, u Dragašu je predvodio Šaban Šabani iz PDK sa 5.648 glasova, 47 više od kandidata LDK, Bedžeta Dželadinija. Ali nakon prebrojavanja glasova iz dijaspore, Dželjadini je dobio 244 glasa, dok je Šabani samo 54, što je dovelo do toga da je rezultat obrnut i tako PDK i LDK imaju jednak broj osvojenih opština, od njih 8.

Go to TOP