Hovenier: Trebalo bi razgovarati o načinu sprovođenja uredbe CBK

Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier izjavio je u četvrtak da bi trebalo voditi dijalog o načinu implementacije uredbe Centralne banke Kosova (CBK), koja definiše evro kao jedinu valutu za gotovinsko plaćanje.

Hovenier je ove izjave dao tokom razgovora sa novinarima u zgradi američke ambasade u Prištini.

On je rekao da dijalog možda nije najpogodnije mesto za razgovor o unutrašnjim pitanjima Kosova, ali da treba pregovarati o temi dinara, jer se Kosovo obavezalo da štiti manjinske zajednice.

Hovenier je insistirao na tome da Sjedinjene Države ne osporavaju odgovornost i autoritet Centralne banke Kosova, niti brane dinar, ali su zabrinute zbog načina na koji se sprovodi uredba CBK.

“To ima direktan utjecaj na pojedince koji su ranjiviji”, rekao je Hovenier, navodeći primjer 70-godišnjaka koji je navikao da ide u kancelariju da podiže penziju.

Hovenier je, između ostalog, rekao da Srbija ne treba da ima veto na način pružanja pomoći, već da se o ovom pitanju treba razgovarati.

Nova uredba Centralne banke Kosova (CBK) – koja je stupila na snagu 1. februara ove godine – definiše evro kao jedinu valutu za gotovinsko plaćanje na Kosovu.

Ova uredba je pogodila opštine sa srpskom većinom na Kosovu, jer se u njima koristio i srpski dinar.

Država Srbija izjavljuje da Srbima na Kosovu izdvaja milione evra i isplaćuje im plate, penzije i dodatne beneficije.

Sjedinjene Američke Države kontinuirano pozivaju Kosovo da suspenduje odluku o srpskom dinaru i da se razgovori o uredbi CBK u Briselu “hitno nastave”.

Delegacije Kosova i Srbije sastale su se 27. februara u Briselu, uz posredovanje Evropske unije po ovom pitanju, ali su evropski zvaničnici poručili da će “biti neophodni dodatni sastanci”.

Go to TOP