Haiti: Uvedeno vanredno stanje nakon bijega nekoliko hiljada opasnih robijaša

Haiti je proglasio trodnevno vanredno stanje i noćni policijski sat nakon što su naoružane bande upale u dva najveća zatvora u zemlji, omogućivši više od 3.000 opasnih kriminalaca, uključujući ubice i otmičare, da pobjegnu na ulice razbijene karipske nacije.

Ministar finansija Patrick Boisvert – koji je nadležan dok je premijer Ariel Henry u inozemstvu pokušavajući spasiti podršku sigurnosnim snagama koje podržavaju Ujedinjeni narodi za stabilizaciju Haitija – rekao je da će policija upotrijebiti “sva pravna sredstva koja su im na raspolaganju” da ponovo uhvati zarobljenike i provede policijski sat.

Jimmy Cherizier, bivši elitni policajas, koji sada vodi bande, preuzeo je odgovornost za val napada.

Rekao je da je cilj bio uhvatiti šefa policije Haitija i ministre vlade te spriječiti Henryjev povratak.

Najmanje devet osoba ubijeno je od četvrtka, među njima četiri policajca.

Mete su bile policijske stanice, međunarodni aerodrom i nacionalni nogometni stadion, gdje je jedan zaposlenik satima držan kao talac.

UN procjenjuje da je oko 15.000 ljudi bilo prisiljeno pobjeći od nasilja između četvrtka i subote, uključujući one koji su već u improviziranim kampovima za raseljene osobe postavljenim u školama, bolnicama i na trgovima oko glavnog grada Port-au-Princea.

Međutim, čak i u zemlji koja je navikla na stalnu prijetnju nasiljem, subotnji napad na nacionalni zatvor u Port-au-Princeu bio je veliki šok.

Gotovo svi od blizu 4.000 zatvorenika su pobjegli, ostavljajući inače prenatrpan zatvor u nedjelju jezivo prazan bez čuvara na vidiku.

Na ulazu u zatvor ležala su tri tijela s ranama od vatrenog oružja.

Nije jasno koliko je zatvorenika u bijegu, ali Arnel Remy, advokat za ljudska prava, objavio je na mreži X da je manje od 100 od gotovo 4.000 zatvorenika ostalo iza rešetaka.

“Ja sam jedini ostao u ćeliji”, rekao je jedan neidentificirani zatvorenik za Reuters.

Izvori bliski instituciji rekli su da je “ogromna” većina zatvorenika pobjegla.

Kaznionica, izgrađena za držanje 700 zatvorenika, imala je 3.687 robijaša od februara prošle godine, prema grupi za prava RNDDH.

Go to TOP