Godinama je bila dio legendi i mitova, a sada je mačkolisica potvrđena kao jedinstvena vrsta

Potvrđeno je da je novom analizom gena otkriven jedinstven genski soj divljih mačaka u udaljenim šumskim šikarama sjeverne Korzike.

Neuhvatljiva prugasta mačkolisica, poznata uglavnom korzikanskim pastirima i intrigantna znanstvenicima, posebna je životinjska vrsta karakteristična za francuski mediteranski otok, objavio je francuski ured za bioraznolikost (OFB).

Genski uzorci jasno razlikuju korzikanske mačkolisice s prstenastim repom od kopnenih šumskih mačaka i domaćih mačaka, stoji u priopćenju OFB-a. Iako umnogome nalikuje kućnim mačkama, mačkolisica je svoje ime dobila zbog svoje duljine, 90 centimetara od glave do repa, i po svom izrazito prstenastom repu s crnim vrhom.

Ostale prepoznatljive karakteristike uključuju linije na prednjim nogama, tamne stražnje noge i stomak riđe boje. Gusta, svilenkasta dlaka prirodni joj je insekticid protiv buha, krpelja i uši.

Tajanstvena mačka postala je predmet istraživanja kad je jedna od njih neočekivano uhvaćena u lokalnom kokošinjcu 2008.

“Mačkolisica je dio naše pastirske mitologije”, rekao je za AFP Carlu-Antone Cecchini, korzikanski rendžer koji radi za OFB.

Iz generacije u generaciju kružile su priče o tome kako šumske mačke napadaju ovce i koze. Otkriće te jedinstvene vrste značajan je korak prema osiguranju odgovarajuće zaštite i očuvanju ugroženih vrsta.

Go to TOP