Firma Trumpovog zeta osigurala 99-godišnju dozvolu za kontroverznu investiciju u Beogradu

Nakon godina tajnih pregovora i uplitanja srpske političke elite, investicijska kompanija Jareda Kushnera Affinity Partners službeno je osigurala 99-godišnju dozvolu za razvoj luksuznog kompleksa u Beogradu, piše Politico.

Kushner je zet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i bio je viši savjetnik tokom Trumpove uprave Bijelom kućom od 2017. do početka 2021. Dogovor je naišao na bijes u Srbiji, uglavnom usredotočen na historijski značaj zgrade — posebice na to da američka kompanija ponovno će razvijati simbol kampanje bombardiranja koju je vodio Washington.

“Vlada Srbije je za partnera u ovom pothvatu izabrala uglednu američku firm koja će uložiti u revitalizaciju kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu”, napisao je Goran Vesić, srbijanski ministar građevinarstva i infrastrukture.

Novinarima nije omogućen pristup službenom potpisivanju dokumenta između Vesića i Ashera Abehsere, dugogodišnjeg Kushnerovog saradnika koji je zastupao Affinity Partners u Beogradu.

Umjesto toga, na stranicama ministarstva objavljeno je saopćenje i jedna fotografija potpisivanja. I to unatoč obećanjima Vesića prije potpisivanja da će proces ubuduće biti transparentniji.

Pregovori o obnovi Glavnog štaba jugoslavenske vojske s Trumpom i njegovom porodicom datiraju iz 2013. godine. Tada je tadašnji premijer Ivica Dačić otkrio Trumpov interes za izgradnju luksuznog hotela na luksuznim beogradskim nekretninama.

Sadašnja vlada bila je prisiljena priznati svoje pregovore s kompanijom Affinity Partners nakon što je opozicioni političar otkrio detalje ugovora ranije ove godine.

“Zgradu ćemo obnoviti 25 godina nakon što je stradala u bombardiranju. U četvrt vijeka nikome, prije ove vlasti, nije palo na pamet da obnovi kompleks”, dodaje se u Vesićevoj izjavi.

Go to TOP