Finski general analizirao ruske snage: Problemi sa opremom, kompetentnošću i motivacijom

Bivši načelnik obavještajne službe Generalštaba Finske i general-major Pekka Toveri analizirao je trenutnu situaciju na frontovima u Ukrajini te se dotakao i mogućnosti da Rusija upotrijebi nuklearno oružje u doglednoj budućnosti.

Tokom razgovora s novinarima, Toveri se osvrnuo na eventualnu odluku Kremlja o tome da proglasi rat protiv Ukrajine što bi im omogućilo pokretanje opće mobilizacije u državi.

“Mislim da se ne bi ništa promijenilo u trenutnoj situaciji da Putin objavi rat Ukrajini. Oni nemaju sposobnost brzog povećanja snaga niti funkcionalan sistem mobilizacije kao što imamo mi. Dio ruske rezerve sigurno nerado ide u rat”, rekao je Toveri.

Također, veliki problem koji dijeli Rusiju od opće mobilizacije tiče se i vojne opreme.

“Rečeno je da će proći najmanje tri mjeseca prije nego što se bilo kakve nove snage ubace na front. Nivo kompetentnosti i motivacije, naročito aktivnih vojnika, nije na tako visokom nivou”, poručio je general.

Naglašava kako je malo vjerovatno da će Putinova ratna retorika motivisati rusku vojsku za jače udare u Ukrajini.

Osim toga, finski vojni zvaničnik se osvrnuo i na moguću upotrebu nuklearnog oružja te je pojasnio kako bi to imalo dramatične posljedice prije svega za Rusiju.

“Bio bi to pravi poraz za Putina jer vjerujem da bi tada cijeli zapadni svijet ‘udario’ na Rusiju punim sankcijama. Kina bi svakako napravila značajan korak unazad i udaljila bi se od Rusije. Nijedan zdrav razum ne želi da bude saveznik zemlji koja nuklearnim oružjem napada drugu zemlju”, ocijenio je Toveri.

Prema njegovom mišljenju, zapadne zemlje bi u narednom periodu mogle podržati ukrajinske raketne i protivzračne odbrambene kapacitete.

“S druge strane, to bi bila objava rata zemlji s nuklearnim oružjem, koja je jasno stavila do znanja da se nuklearno oružje može koristiti u trenutku kada je postojanje ruske države ugroženo. Rat protiv NATO-a bi značio da je Putinova moć ugrožena jer NATO ima superiornu vojnu moć”, mišljenja je finski general.

Također, naglašava kako Putin sam ne odlučuje o upotrebi nuklearnog oružja niti ga sam može pokrenuti.

“Ako je Putin spreman da uđe u nuklearni rat, njegovi pomoćnici to sigurno nisu”, zaključio je Pekka Toveri.

Comments

Be the first to comment on this article

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Go to TOP