EU osuđuje tenzije na sjeveru: Oštro osuđujemo napade na patrole EULEX misije na Kosovu

Evropska unija osudila je tenzije u petak na severu Kosova, nakon pokušaja da novi gradonačelnici opština Zubin-Potok, Zvečan i Leposavić uđu u njihove kancelarije. U poslepodnevnoj reakciji, Evropska unija je osudila “napade na EULEX” i poručila da više neće prihvatati “bilo kakvu jednostranu ili provokativnu akciju”.

„Evropska unija najoštrije osuđuje sukobe između kosovske policije i demonstranata na severu Kosova, inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u opštinske objekte. Oštro osuđujemo napade na patrole civilne misije EU na Kosovu, EULEX. EULEX-u mora biti dozvoljeno da mirno izvršava svoj mandat. Svi bi trebali poduzeti mjere kako bi se situacija deeskalirala i odmah vratila smirenost. EU neće prihvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije, a održavanje mira i sigurnosti na terenu mora biti prioritet“, navodi se u odgovoru EU.

Na kraju, EU je ponovila da “nedavni izbori na severu Kosova ne nude dugoročna politička rešenja za uključene opštine”.

„Ovakvo rešenje se može naći samo kroz istinski dijalog između svih ključnih aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba – uz pomoć EU“, zaključuje se u saopštenju.

Go to TOP