EU i Pfizer postigli dogovor o višku vakcina protiv korone

Evropska unija i farmaceutske firme Pfizer i BioNTech danas su objavili da su postigli dogovor o izmjeni ugovora o nabavci vakcina protiv covida-19…

…umanjivši količinu koju EU mora kupiti i pomaknuvši rok za isporuku do 2026. godine, no detalji ugovora nisu poznati.

Dogovor dviju strana postignut je nakon mjeseci pregovora i u vrijeme pritiska evropskih vlada na Bruxelles da osigura izmjenu ugovora zbog pada broja slučajeva koronavirusa u svijetu i male potražnje za ‘booster’ dozama. Neke evropske države su već uništile svoje doze, piše Reuters.

Povjerenica Evropske komisije za zdravstvo Stella Kyriakides pozdravila je postizanje sporazuma kako bi odgovarao aktuelnim potrebama. Ona je više od dva mjeseca pozivala članice EU da podrže izmjenu ugovara koju je pregovarala Komisija.

EK je danas saopćila da je dio članica odlučio odbiti izmijenjeni ugovor, ne navodeći koje. Te države će ostati pod trenutnim ugovorom, stoji u saopćenju. Izvor iz Komisije Reutersu je rekao da je riječ o Mađarskoj i Poljskoj.


Originalan ugovor potpisan je u maju 2021. i obvezao je EU da kupi 900 miliona doza vakcina Pfizera i BioNTecha, uz opciju dodatnih 900 miliona do kraja 2023. godine. Oko polovine od prvih 900 miliona doza iz ugovora još nije isporučeno jer je potražnja prošle godine pala. EU nije aktivirala dodatnu opciju.

Saopćenje Evropske komisije i dviju firmine navode tačan postotak smanjenja isporuke, no izvor upoznat s pregovorima rekao je kako se radi o trećini preostalih doza.

Članice EU trebat će platiti naknadu za svaku otkazanu dozu, rekao je izvor, ne kazavši koliko će ona iznositi. To nisu htjele komentirati ni Komisija ni dvije firme.

Pfizer je 2022. zaradio rekordnih 100,3 milijardi dolara u svojoj 174 godina dugoj historiji, dok bi ove godine trebao zaraditi između 67 i 71 milijardu, pisao je Financial Times početkom ove godine.

Go to TOP