Eskobar o Kosovu: Zemlja sa 1,5 miliona stanovnika ne može promijeniti taktiku transatlantske zajednice

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar oštro je odgovorio na reakcije premijera Republike Kosova o pristrasnosti specijalnog EU izaslanika slovačkog diplomate Miroslav Lajčaka, ali čak i pre popisa novembarskog popisa stanovništva ustanovio broj građana Kosova.

Eskobar je za Glas Amerike rekao da zemlja sa 1,5 miliona stanovnika ne može uvjeriti transatlantsku zajednicu da promijeni svoju taktiku.

„Lajčak uživa puno povjerenje Evropske unije i Sjedinjenih Država. Sve zemlje EU dale su zajedničku izjavu nakon neuspjeha pregovora uz podršku Lajčaku. To je nešto sa čime se moraju suočiti. Lajčak neće otići. Dijalog neće nestati. I ne mislim da će zemlja od milion i po (građana) uvjeriti transatlantsku zajednicu od 700 miliona(građana) da promijeni taktiku”, rekao je Eskobar u ovom intervjuu.

On je indirektno oštro kritikovao Vladu Kosova i Kurtija, ističući da je dijalog prihvatio sa “da ili ne”.

“Ako sam morao nešto da kažem, to neće biti za novi pristup partnera u dijalogu. Došlo je vrijeme za novi pristup za neke od ljudi koji su dijalog shvatili samo kao opciju “da ili ne”. A ja konkretno govorim o Vladi Kosova. Oni imaju jasnu obavezu šta da rade. I mislim da je Borelova izjava bila vrlo jasna. Ohrabrujemo Srbiju da nastavi da bude konstruktivna i strpljiva, ali i dalje tražimo od Srbije da ne čini ništa što destabilizuje unutar Kosova. Morat ćemo nastaviti raditi na dijalogu. Nema alternative. Za region nema alternative osim evropskih integracija”, rekao je.

Go to TOP