EP usvojio Rezoluciju: Pozvali na uvođenje sankcija Dodiku

Evropski parlament pozvao je ponovo na uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i drugim destabilizujućim akterima u BiH.

Ovo se navodi u Rezoluciji Evropskog parlamenta o sprovođenju zajedničke vanjske i bezbjednosne politike Evropske unije u 2023. godini, koja je danas usvojena većinom glasova.

Rezolucijom poslanici pozdravljaju preporuku Evropske komisije da pregovori o pristupanju sa BiH budu otvoreni čim bude postignut potreban stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo.

– Evropski Paralament oštro osuđuje svaku retoriku razdornu i secesionističku retoriku koje dodatno doprinose većoj ranjivosti zemlje i naglašava da je status zemlje kandidata prilika i obaveza izabranih predstavnika BiH da ispune očekivanja građana i poboljšaju svakodnevni život običnih ljudi – dodaje se u drugoj, komplementarnoj Rezoluciji o vanjskoj i odbrambenoj politici, koja je takođe usvojena.

Poslanici u njoj pozdravljaju dogovor o produžetku mandata snaga EU-a u operaciji Altea, ističu dosadašnju podršku EU od 20 miliona eua iz Evropskog instrumenta mirovne pomoći za podršku izgradnji kapaciteta Oružanih snaga BiH, pozivaju na jačanje misije Altea “prvenstveno raspoređivanjem dodatnih jedinica i sredstava i osiguravanjem verodostojne prisutnosti u distriktu Brčko” i pozivaju vlasti u zemlji da rade na osnivanju višeetničkih jedinica OS BiH.

Go to TOP