Dvoje ubijeno, 23 ranjeno u ruskom napadu na ukrajinsku kliniku

Ruski projektil pogodio je u petak kliniku u gradu Dnjepru na istoku Ukrajine, usmrtivši najmanje dvije osobe i ranivši 23 u napadu koji je predsjednik Volodimir Zelenski opisao kao zločin protiv čovječnosti.

Videosnimka prikazuje devastiranu zgradu, gdje se vidi da je veći dio gornjeg sprata teško oštećen.

Još jedan ruski raketni napad, još jedan zločin protiv čovječnosti – napisao je Zelenski na Twitteru, opisujući štetu nanesenu psihološkoj klinici i veterinarskoj klinici u Dnjepru.

Rekao je kako se samo zla država može boriti protiv klinika i tu ne može biti nikakve vojne svrhe nego da je to čisti ruski teror.

Regionalni guverner Serhiy Lysak rekao je da je 69-godišnji muškarac ubijen, dodajući da je tijelo još jednog čovjeka izvučeno iz ruševina, a da je 21 osoba od 23 ranjene prebačena u bolnicu i da je troje teško povrijeđeno.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane nazvalo je to teškim ratnim zločinom prema Ženevskim konvencijama, koje određuju kako se prema vojnicima i civilima treba postupati u ratu.

Rusija nije odmah komentarisala događaje u Dnjepru, velikom gradu koji se često nalazio na udaru vatre otkako je Moskva započela invaziju prije 15 mjeseci.

Moskva je odbacila optužbe da su njezini vojnici počinili ratne zločine i poriče namjerno gađanje civila iako su njezini zračni napadi često pogađali civilnu infrastrukturu uključujući stambene zgrade i medicinske ustanove.

Go to TOP