Dva palestinska militanta ubijena tokom racije na Zapadnoj obali

Izraelske snage ubile su u četvrtak dva palestinska militanta tokom racije koja je izazvala pucnjavu u uporištu tvrdolinijaških frakcija na Zapadnoj obali, rekli su palestinski zvaničnici i izraelska vojska.

Muhammad Ayman al-Saadi, 26, i Naim Jamal Zubaidi, 27, “ubijeni su danas u zoru mecima izraelske okupacije tokom agresije na kamp Dženin”, navodi se u saopćenju palestinskog ministarstva zdravlja.

Izraelska vojska i premijer Yair Lapid identificirali su i Saadija i Zubaidija kao glavne militante i potvrdili njihovu smrt u operaciji, najnovijoj izraelskoj operaciji na Zapadnoj obali.

Smrtonosno nasilje se intenziviralo na teritoriji od marta, kada je Izrael pokrenuo skoro svakodnevne napade nakon serije smrtonosnih napada na Izraelce.

Vojska je Saadija nazvala “visoko rangiranim operativcem u terorističkoj organizaciji Islamski džihad”, dok je Lapid opisao Zubaidija kao “višeg člana Brigade Al-Aqsa (mučenici),” naoružanog krila pokreta Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Palestinski izvori upoznati sa Islamskim džihadom koji su tražili anonimnost potvrdili su da je Saadi bio član grupe.

Zubaidi je pripadao uglednoj porodici iz Dženina čiji su rođaci bili na meti izraelskih snaga zbog navodnih militantnih veza.

Dženin je uporište militantnih frakcija na Zapadnoj obali, teritoriji koju je Izrael okupirao od Šestodnevnog rata 1967.

Vojska je saopćila da je ušla u grad Wadi Bruqin gdje su “uhapšene tri tražene osobe osumnjičene za umiješanost u terorističke aktivnosti”.

Go to TOP