Dragaš: Mještani svih zajednica zajedno protiv KEDS-a, Đeljadini se obratio samo na albanskom jeziku

Mještani sela u regionu Gore i Opolja okupili su se juče u opštini Dragaš, ispred zgrade Kompanije za distribuciju električne energije (KEDS), protestujući zbog čestih isključenja električne energije.

U selima ove opštine je struja došla posle tri dana, međutim, mještani su se okupili kako bi ukazali na dugogodišnju diskriminaciju od strane KEDS-a koja se ogleda u čestim isključenjima i nedovoljnim naponima električne energije.

Mještani su se prvo okupili ispred kancelarije KEDS-a ali im se niko nije obratio niti su ih primili u kancelariji. Zatim su se obratili skupu, ispred mještana sela restelice obratio se predsjednik sela Hukmet Đindo koji je izneo uslove kompaniji, i najavio da ukoliko ne bude došlo do ispunjenja uslova mještani postupati rigoroznije prema ovoj kompaniji. Zatim se obratio i mještatin Opolja koji je u istom tonu pojasnio da se građani ove opštine diskriminišu i da ako se situacije ne normalizuje građani diskriminisati ovu kompaniju.

Poslije su građani krenuli ispred opštine da se susretnu sa gradonačelnikom Beđetom Đeljadinijem, koji iako veoma dobro govori srpski jezik obratio samo na albanskom jeziku.

Na sugestiju da se obrati na bosanskom (kad je več zaboravio Srpski) on poziva da mu neko od građana prevodi, dobrovoljno se javio službenik Islamske zajednice da prevodi na kako je rekao na “bosanskom” jeziku.

Predsjednik opštine u društvu svojih direktora je objećao da će porazgovarati sa nadležnima u Kompaniji za distribuciju električne energije, uz par fotografija i tu se skup završio.

Problemi sa isključenjem električne energije česti su u selima na cijelom Kosovu, dok su restrikcije u ovoj opštini nejasne, jer ima preko 10 mini hidro elektrana koje nikako ne sprovode struju za ovu opštinu nego je prodaju na druge lokacije.

Podsjetimo da su izgradnju Hidrocentrala u regionu gdje žive Goranci i Bošnjaci podržani od strane svih odbornika i stranaka iz redova Bošnjačkih i Goranskih stranaka, a neki su postavljali kamen temeljac.

Go to TOP