“Dobro jutro – Kosovo je proglasilo nezavisnost, mi smo je priznali”, momenat kada je Buš iz Tanzanije dao vest o novoj državi

Pre više od deset godina, Sjedinjene Američke Države priznale su nezavisnost Kosova, koju su podržavale do i nakon proglašenja.

Najvažnije priznanje Kosova stiglo je od SAD, a za to je tadašnji američki predsednik Džordž Buš najavio iz Tanzanije, gde je otišao na sastanak sa predsednikom te zemlje Jakajom Kikveteom.

“Dobro jutro. Narod Kosova je u nedelju proglasio nezavisnost. Oni su od Sjedinjenih Država tražili diplomatsko priznanje i juče su Sjedinjene Države zvanično priznale Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu”, izjavio je Buš.

On je pred novinarima rekao da će novoproglašeno nezavisno Kosovo biti posvećeno najvišim standardima slobode i da će ga SAD u potpunosti priznati.

„U svom proglašenju nezavisnosti, Kosovo se obavezalo na najviše standarde demokratije, uključujući slobodu i toleranciju i pravdu za građane svih etničkih grupa. To su principi koji poštuju ljudsko dostojanstvo, to su vrednosti koje Amerika traži u prijatelju, a uskoro ćemo uspostaviti pune diplomatske odnose sa novom državom Kosovo“, rekao je američki predsednik.

Buš je nezavisnost Kosova nazvao “istorijskim korakom za region Balkana” i “prilikom da se krene dalje od sukoba iz prošlosti i ka budućnosti slobode, stabilnosti i mira”.

„SAD i Evropska unija treba da iskoriste ovu priliku da svim narodima ovog regiona ponude mogućnost integracije u političku, ekonomsku i bezbednosnu strukturu evroatlantske zajednice. Na ovaj način će svi ljudi na Balkanu moći da vide obećanje boljeg života za sebe i svoju djecu”.

Upitan da li je to bio “prst u oko” predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, Buš je odgovorio da će “istorija dokazati da je ovo pravi potez za uspostavljanje mira na Balkanu”.

„Ova strategija dolazi već duže vrijeme. Jučer smo, na primjer, imali — razradili smo sa našim evropskim saveznicima rangiranje, kako bismo bili sigurni da postoji dosljedan i dosljedan glas koji podržava ovaj pokret. Sjedinjene Države podržavaju ovaj pokret jer vjerujemo da će donijeti mir. A sada je na svima nama da radimo zajedno da pomognemo Kosovarima da shvate taj mir. I za nas je važno da podsetimo Kosovo – što sam upravo i uradio – da moraju da poštuju svoje obaveze da podrže prava nealbanaca, prava ne-kosovaca unutar zemlje”, rekao je Buš.

Go to TOP