Do sada je predato preko 1,100 zahtjeva za zamjenu ilegalne srpske vozačke dozvole, za legalnu kosovsku

Prošlo je 40 dana od odluke Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova gdje je omogućen prelazak sa srpske ileglane vozačke dozvole na kosovsku legalnu. Do sada je podneseno preko 1.100 zahtjeva za zamjenu, najnoviji je podatak iz Kosovske policije. Velika većina zahtjeva predata je u opštinama na Sjeveru Kosova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučilo je početkom maja mjeseca da otvori mogućnost prelaska sa ilegalnih srpskih vozačkih dozvola izdatih za građane na Kosovu na legalne kosovske vozačke dozvole.

Odluka je na snagu stupila 9. maja, a ta će mogućnost biti otvorena naredna tri mjeseca – sve do 9. avgusta 2024. godine. Po isteku ovog roka, kako je najavljeno, saobraćanje na Kosovu sa srpskim dozvolama koje su izdavane za građane na Kosovu, više neće biti moguće.

Iako je stupila na snagu 9. maja, podnošenje zahtjeva bilo je omogućeno od 10. maja.

Do sada je u opštini Leposavić podneto 238, u Zvečanu 170, Zubinom Potoku 158 i u Sjevernoj Mitrovici 315 zahtjeva.

Ukupan broj zahteva do sada iznosi 1,112

Ceo proces opremanja kosovskom vozačkom dozvolom, prema najavi, traje 15 dana. Pri uzimanju legalne kosovske, ilegalnu srpska vozačka koju je podnosilac zahtjeva predao, vraća mu se kao nevažeći dokument.

Da bi se prijavili za prelazak na kosovsku vozačku dozvolu, građani moraju posjedovati: vozačke dozvole izdate od strane Srbije za lica koja su položila vozački ispit za odgovarajuće kategorije posle 10.06.1999. godine, do 9. maja ove godine.

Go to TOP