Danas protest protiv nasilja nad ženama: “Nema mira bez sigurnosti žena”

Kolektiv za feminističku misao i akciju danas organizuje protest širom zemlje pod motom “Nema mira bez sigurnosti žena”.

„Obavještavamo vas da ovog utorka, 5. decembra, sa početkom u 18 časova, sazivamo narodni protest na trgu „Zahir Pajaziti“ u Prištini. Pozivamo na organizaciju i akciju širom Kosova da se okupimo i jednoglasno kažemo da nema mira bez bezbjednosti žena i zahtjevamo da se rodno zasnovano nasilje i femicid tretiraju kao vanredna situacija na nacionalnom nivou!”, navodi se u saopštenju.

„Ove nedelje smo obavješteni da je policajac silovao maloljetnicu u Đakovici, a muškarac platio ubistvo svoje žene u Prištini“, navodi se u saopštenju.

Prema Kolektivnoj feminističkoj misli i akciji, rodno nasilje nad djevojkama i ženama i femicid nisu izolovani incidenti ili simptomi psihičkih problema počinilaca ovih zločina.

“Oni su simptomi patrijarhata koji i dalje vlada našom porodicom, društvom i državom. One su posljedice patrijarhalnog strukturalnog nasilja koje nastavlja da tlači žene i proizvodi silovatelje i ubice u svakoj ćeliji društvene i političke organizacije. Mi, žene i djevojke na Kosovu, živimo u stalnom strahu za svoju bezbjednost. Rodno nasilje pogađa nas u svakom prostoru, a neke od nas i ubija. A to ne dozvoljava da se ovako nastavi. Nećemo ostati mirni dok muškarci nastavljaju da siluju i ubijaju djevojke i žene. Naša zemlja ne može imati mir sve dok je svaki dan ratno stanje za žene. Borba za egzistenciju, borba da ne bude narušen, borba da ne bude ubijen”, navodi se u saopštenju.

Prema ovoj organizaciji, porodica, društvo i država su tri karike u kojima su potrebne radikalne promjene i rušenje patrijarhata koji zlostavlja i ubija žene.

“Obraćamo se njima jer znamo da ovaj ubilački sistem nije izvan nas. Zbog toga ovog utorka, sa početkom u 18 časova, sazivamo narodni protest na trgu „Zahir Pajaziti“ u Prištini. Pozivamo na organizaciju i akciju širom Kosova da se okupimo i jednoglasno kažemo da nema mira bez bezbjednosti žena i zahtjevamo da se rodno nasilje i femicid tretiraju kao vanredna situacija u državi! Utorkom se svi okupljamo na trgu, a svaki drugi dan se borimo uz ćerke žena. Za bezbjednost i slobodu žena i djevojaka na Kosovu!”, navodi se u saopštenju.

Go to TOP