Cilj insistiranja na ZSO je zapravo pokušaj da se ubacivanja na Kosovu “Trojanskog konja” od strane Beograda

Zamenik premijera i šef kosovskog pregovaračkog tima Kosovo Srbija Besnik Bisljimi rekao je da Srbija nema nameru da integriše kosovske Srbe kroz Zajednicu opština sa srpskom većinom. On je putem objave na društvenoj mreži Tviter rekao da preko ZSO ima za cilj da uspostavi “trojanskog konja” na Kosovu, a za to pokazuje i “non-pejper” koji je nedavno izradila SANU prenosi Kosova.info

„Kosovo je više puta upozoravalo međunarodnu zajednicu na pravi razlog Srbije za insistiranje na formiranju ZSO. I da ZSO nikada nije nameravao da integriše lokalne Srbe na Kosovu, već da bude beogradski ‘trojanski konj’ da državu učini nefunkcionalnom, pripremajući put za odvajanje. Najnoviji ‘non-paper’ koji je izradila Srpske akademija nauka i umetnosti SANU (od strane Vasilija Krestića, redovnog člana) pruža najjači dokaz do sada o pravim namerama Srbije iza insistiranja na ZSO na Kosovu”, napisao je on.

Bisljimi je pokazao neke tačke tog “non-pejpera”, rekavši da je to i razlog zašto Beograd uporno traži Asocijaciju.

„Stvaranje ZSO nije samo po sebi cilj, ali predstavlja važan korak ka ostvarenju cilja „srpskog sveta“ koji se poklapa sa teritorijom bivše Jugoslavije. Prvobitni dizajn AKS nije relevantan, jer će se ovlašćenja razvijati i koristiti zbog finansijske podrške Beograda i relativnog nedostatka nadzora od strane Vlade Kosova. Ova ovlašćenja će dovesti do nove Republike Srpske sa ciljem teritorijalne podele između albanskih i srpskih teritorija. To će onda naterati međunarodnu zajednicu da prizna postojanje dva nacionalna entiteta na Kosovu i apsolutnu autonomiju u oblastima ZSO. Ova autonomija će dovesti do situacije da Srbi neće morati da komuniciraju sa Vladom Kosova, čime će ZSO postati „kukavičko jaje“ na teritoriji Kosova. Srbija smatra da je glavna komparativna prednost koju trenutno ima, a koju treba da iskoristi, njena ekonomska superiornost u regionu. U sadašnjim okolnostima, krajnji cilj ‘Srpskog sveta’ ne može se postići samo političkim sredstvima. Treba koristiti i druga sredstva, uključujući verske mehanizme sa potencijalom političkog uticaja u susednim zemljama u kojima deluje Srpska pravoslavna crkva. Stoga bi osnivanje ZSO trebalo da bude ključni imperativ za srpske političare, koji predstavlja srž viševekovnog cilja ujedinjenja srpskog naroda“, citirao je Bislimi tačke „non-pejpera“. “‘Non-pejper’ savršeno objašnjava insistiranje Beograda na ZSO-u, ali bi trebalo da natera međunarodnu zajednicu da preispita svoje insistiranje”, dodao je Bislimi.

Go to TOP