Četiri člana najbogatije britanske porodice indijskog prijekla idu u zatvor – iskorištavali poslugu u kući

Četiri člana najbogatije britanske obitelji osuđena su na zatvorske kazne nakon što su proglašeni krivima za iskorištavanje svoje posluge u kući i neovlašteno zapošljavanje.

Tajkun porijeklom iz Indije, Prakash Hinduja i njegova supruga Kamal, zajedno s njihovim sinom Ajayem i njegovom suprugom Namratom, međutim, švicarski je krivični sud oslobodio ozbiljnijih optužbi za trgovinu ljudima povezane s njihovom poslugom.

Sud presudio

Sud je presudio da su članovi posluge, koji su uglavnom bili nepismeni Indijci i radili u njihovoj vili na jezeru u Ženevi, znali u što se upuštaju.

Četvero članova porodice osuđeno je na kazne od četiri do četiri i pol godine zatvora. Adovkati koji zastupaju optužene rekli su da će se žaliti.

Branioci porodice Hinduja naveo je da se prema osoblju postupalo s poštovanjem i da im je osiguran smještaj.

Četvorka je optužena da su radnicima oduzimali pasoše, plaćali ih u rupijama – ne u švicarskim francima – zabranjujući im napuštanje vile i prisiljavajući ih da, između ostalog, rade vrlo dugo za mizernu plaću u Švicarskoj.

Prakash i Kamal dobili su zatvorske kazne od po četiri i po godine, dok su Ajay i njegova supruga Namrata osuđeni na po četiri godine.

Optuženi nisu bili na sudu u Ženevi iako je peti optuženi – Najib Ziazi, porodični poslovni menadžer – bio prisutan. Dobio je 18 mjeseci uvjetne kazne.

Prakash i Kamal, stari 78 odnosno 75 godina, navodno nisu prisustvovali suđenju zbog zdravstvenih razloga.

Ženevski tužitelji otvorili su slučaj za navodne nezakonite aktivnosti uključujući izrabljivanje, trgovinu ljudima i kršenje švicarskih zakona o radu.

Spavali u podrumu

Tužiteljstvo je reklo da su radnici – koji su radili na poslovima kao što su kuhari ili kućni pomoćnici – ponekad bili prisiljeni raditi i do 18 sati dnevno s malo ili nimalo slobodnog vremena.

A njihova je plaća bila manja od jedne desetine usporedivog iznosa koji je propisan švicarskim zakonom, navodi se u tužbi.

Zaposlenici su spavali u podrumu vile u luksuznoj četvrti Cologny – ponekad na madracu na podu, rekli su tužitelji, koji su opisali “klimu straha”.

Švicarske vlasti već su zaplijenile nakit, uključujući dijamante, rubine, ogrlicu, kao i drugu imovinu, od porodice u očekivanju da bi se mogli koristiti za plaćanje pravnih troškova i mogućih kazni.

Porodica je bila na vrhu ljestvice bogataša Sunday Timesa za 2024. s ukupnim bogatstvom od 37,196 milijardi funti (oko 47 milijardi eura).

Go to TOP