Borelj: Održavanje veza sa Putinom nije kompatibilno sa članstvom u EU

Održavanje bliskih veza s režimom ruskog predsjednika Vladimira Putina nije kompatibilno s težnjama za članstvom u EU-u, upozorio je danas u Luxembourgu visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“Ulazak u EU strateški je izbor država zapadnog Balkana i održavanje bliskih veza s Putinovim režimom nije kompatibilno s izgradnjom zajedničke budućnosti unutar Evropske unije”, rekao je Borrell na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Tokom radnog ručka sastanku europskih ministara pridružili su se njihovi kolege sa zapadnog Balkana s kojima su razgovarali o usklađivanju s evropskom vanjskom i sigurnosnom politikom. Srbija, koja pregovara o članstvu u EU-u, ne želi slijediti vanjsku politiku EU-a kada je u pitanju Rusija i odbija uvesti sankcije koje je EU uvela toj zemlji zbog agresivnog rata protiv Ukrajine.

Glavna tema na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a bila je pomoć Ukrajini, stanje na Bliskom istoku, Gruziji i u području Velikih jezera.

Borrell je najavio da će EU smanjiti političke kontakte s Gruzijom, čija se vlada približava Rusiji, iako je dobila evropsku perspektivu. Također se razmatra i zamrzavanje evropske pomoći toj zemlji.

Podsjetimo, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je za Vijesti.ba, nakon sastanak u Luksemburgu, izjavio da je Dodik pomogao Evropljanima da shvate ono što smo mi objašnjavali.

“Vidjeli smo slike zajedno sa Putinom, gdje je on kritikovao zapad, EU, koristio vrlo neprikladne riječi za neke od zemalja članica itd. I oni su shvatili da imaju ruskog eksponenta u srcu Evrope, i da je to problem o kojem svi zajedno treba da brinemo,” rekao je Konaković.

Go to TOP