Blinken i Bin Salman imali ‘otvorene i iskrene’ razgovore

Američki državni sekretar Antony Blinken susreo se u ranim jutarnjim satima u srijedu sa saudijskim prestolonasljednikom prinoma Mohamedom bin Salmanom i razgovarao o širokom spektru bilateralnih pitanja u “otvorenom, iskrenom” razgovoru, rekao je američki zvaničnik, prenosi Reuters.

Šef američke diplomatije stigao je u Saudijsku Arabiju kasno u utorak u dugo očekivanu posjetu usred narušenih veza zbog produbljivanja neslaganja u svemu od iranske politike do regionalnih sigurnosnih pitanja, cijena nafte i ljudskih prava.

Washington se također nada daljnjim razgovorima o mogućoj normalizaciji veza između kraljevstva i Izraela, istovremeno se suprotstavljajući širenju kineskog i ruskog utjecaja u regiji.

Blinken i prestolonaslednik, de-facto vladar kraljevstva, sastali su se na sat i četrdeset minuta, rekao je američki zvaničnik, pokrivajući mnoge teme, uključujući Izrael, sukob u Jemenu, nemire u Sudanu, kao i ljudska prava.

– Postojao je dobar stepen konvergencije o potencijalnim inicijativama u kojima dijelimo iste interese, a istovremeno smo prepoznali gdje imamo razlike – rekao je američki zvaničnik.

Očekivalo se da će dobrim dijelom rasprave dominirati moguća normalizacija odnosa između Saudijske Arabije i Izraela, iako su zvaničnici umanjili vjerovatnoću bilo kakvog trenutnog ili većeg napretka po tom pitanju.

Go to TOP