Blinken doputovao u posjetu Saudijskoj Arabiji

Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je u utorak u Saudijsku Arabiju u posjetu tokom koje planira da se sastane s prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom u jeku zategnutih odnosa između Rijada i Washingtona.

Blinkenova posjeta, njegovo drugo putovanje u Saudijsku Arabiju otkako je postao šef američke diplomatije, dolazi nakon što je kraljevstvo pod princom Muhamedom bilo spremnije zanemariti Sjedinjene Države u donošenju vlastitih odluka.

Rijad se u više navrata sukobljavao s predsjednikom Joeom Bidenom zbog svog snabdijevanja sirovom naftom na globalnim tržištima, njegove spremnosti za partnerstvo s Rusijom u OPEC+ i postizanja detanta s Iranom uz posredovanje Kine. Biden je također obećao da će Saudijsku Arabiju učiniti “izopćenicom” zbog ubistva kolumniste Washington Posta Jamala Khashoggija u 2018.

Saudijska Arabija i dalje se, međutim, oslanja – kao i druge arapske zemlje u Zalivu – da će SAD biti sigurnosni garant za širi Bliski istok jer su se napetosti oko iranskog nuklearnog programa posljednjih godina prelile u niz napada. Rijad i Washington također rade u tandemu kako bi pokušali postići trajni prekid vatre u Sudanu, koji je još nedokučiv tokom sedmica borbi između vojske te zemlje i suparničkih paravojnih snaga.

I Saudijska Arabija želi okončati svoj rat u Jemenu, što također traže Sjedinjene Države, prenosi AP.

Go to TOP