Bisljimi pojašnjava lažne narative oko etiketiranja srbijanskih NVO, poruka je bila za Lajčaka

Protekla sedmica je prošla u širenju lažnih narativa od strane vlasnika pojedinih nevladinih organizacija koje djeluju na teritoriji Kosova.

Naime pojedinci su optužili zamjenika premijera Bisljimija da je navodno ugrozio njih i da ih je targetirao.

Povodom toga reagovao je i zamjenik premijera Bisljimi i pojasnio šta se dešavalo i na koga se odnosio njegov tvit.

On je dodao da se njegova poruka odnosila na Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika EU u dijalogu Kosova i Srbije.

„Nije bilo etiketiranja. Mislim da je ova izjava ili ovaj zaključak manje-više sličan onom zaključku ‘prijetili ste Evropskoj uniji’. Moj tvit se odnosi na kancelariju g. Lajčaka, i uopšte se ne bavi organizacijama civilnog društva. Organizacije civilnog društva su bile u Briselu i imale su niz sastanaka, nisam se bavio nijednim sastankom, već sam se bavio sa činjenicom da se g. Lajčak sastao sa timom organizacija civilnog društva koje kažu da su sa Kosova, ali su deo implementacije poglavlja 35 evropskih integracija Srbije“, kazao je on nakon serije napada na predstavnike srpskih organizacija koji su boravili u Evropskom parlamentu prije desetak dana.

Pored predstavnika Nacionalnog konventa za poglavlje 35 u Briselu su bili i predstavnici organizacija koje rade na sjeveru Kosova, ali i zamjenik ombudsmana Srđan Sentić. Oni su tom prilikom ukazali na njihovo mišljenje oko situacije na Kosovu, dok su pojedini ukazivali na svoje privatne probleme koje imaju.

Nakon toga, krenula je negativna kampanja tih vlasnika NVO na zamjenika Besnika Bisljimija navodno da su ugroženi zbog njegovog tvita na mreži X.

Međutim, Bisljimi ponavlja da se u svojoj poruci na društvenim mrežama bavio isključivo Lajčakom.

„Zamislite, da su kosovske organizacije civilnog društva postale deo implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Albanije, odmah bi se stvorili narativi da rade za veliku Albaniju i to bi se onemogućilo. Bili smo nekoliko puta u Briselu, gde smo sa sobom imali građane sa pasošem ili državljanstvom Velike Britanije, SAD, Srbije i g. Lajčak ih nije pustio ni da uđu u zgradu EEAS-a, rekavši da timovi koji dolaze sa Kosova treba da imaju samo predstavnike Kosova, a timovi koji dolaze iz Srbije samo predstavnike Srbije. U mom tvitu sam se bavio g. Lajčakom“, ponovio je Bisljimi.

On je kazao i da je „u 11 sati obavijestio g. Lajčaka o tvitu“.

„Gospodin Lajčak je razumeo, nije reagovao nakon tvita. Dakle, gdje je problem, kada je g. Lajčak bio manje-više obavješten o tvitu, da je on predmet tvita. Nije reagovao na tvit. Međutim, ima drugih koji su pokušali da se faktoriziju u nadi da će doći do više činjenica. Nemam ja problema sa nevladinim organizacijama bilo koje zajednice“, zaključio je Bisljimi.

Kosova.info će pisao o tom sastanku i učesnicima ovog sastanka koji je manje više bio ispovedaonica privatnih problema zamjenika ombudsmana Sentića, zatim Isaka Vorgučića i ostalih. Na ovom sastanku uglavnom su se spominjali interesi osoba koje su bile prisutne a skoro svi oni žive u Srbiji a povremeno su na Kosovu kada treba da “ugrabe, odrade” neki projekat evropske unije ili Vlade Kosova./Kosova.info

Go to TOP