Bislimi reaguje na događaje na sjeveru: Gradonačelnicima se ne može blokirati odlazak na radna mjesta

Zamjenik premijera Besnik Bislimi reagovao je nakon tenzija na sjeveru zemlje koje su nastale nakon polaganja zakletve novih predsjednika opština.

On kaže da načelnici opština Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, koji su juče položili zakletvu, imaju zakonsku obavezu da odmah počnu sa radom.

“Javne institucije imaju obavezu da obezbijede uslove za obavljanje svojih dužnosti i odgovornosti. Kao gradonačelnici opština, oni mogu obavljati svoje dužnosti samo iz zgrada opštine. Oni koji su došli sa glasanjem, takođe mogu biti svrgnuti glasanjem. Izabrani građani po pravilu rijetko uživaju podršku svakog građanina. Ali to ne znači da nezadovoljni građani mogu blokirati izabrane zvaničnike da odu na njihova radna mjesta. Takva praksa bi vrlo lako dovela do apsurdnih situacija u kojima nijedan načelnik, ni u jednoj općini, ne bi mogao obavljati preuzete dužnosti”.

Bislimi čestita izabranim predsjednicima, rekavši da oni imaju odgovornost da služe građanima bez obzira na etničku pripadnost.

“Čestitam novoimenovanim predsjednicima na novim dužnostima i podsjećam ih da su tu da promovišu interese svakog građanina bez obzira na politička uvjerenja, etničku pripadnost, društveni status, godine ili spol.”

U međuvremenu je objavio i poziv građanima.

“Pozivam građane da daju vremena novoizabranim ljudima da pokažu u kojoj mjeri stoje iza datih obećanja i principa fer, efikasne, transparentne vlasti koja služi građanima. Pozivam sigurnosne mehanizme da daju sve od sebe da garantuju sigurnost građana i mirno okruženje za sve”.

Go to TOP