Bill Clinton: Kajem se zbog greške iz 1994. sa Ukrajinom, osjećam ličnu odgovornost

Bivši američki predsjednik Bill Clinton u intervjuu za irski “RTÉ news”, rekao je da se kaje jer je 1994. godine uvjeravao ukrajinske vlasti da treba da odustanu od svog nuklearnog naoružanja.

“Da Kijev ima nuklearno naoružanje, Rusija ne bi napala Ukrajinu”, ocijenio je Clinton.

„Osjećam ličnu odgovornost jer sam natjerao Ukrajinu da odustane od svog nuklearnog oružja. Niko od njih ne vjeruje da bi Rusija napravila ovakav izbor da Ukrajina još uvijek ima to oružje“, smatra on.

Nakon raspada Sovjetskog saveza 1991. godine, Ukrajina je postala treća najveća svjetska nuklearna sila. Ali 1994. godine, nakon razgovora između Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Ukrajine, Clinton je najavio da se Ukrajina složila da ukloni nuklearno naoružanje sa svoje teritorije, piše Jutarnji list.

Ukrajinski predsjednik Leonid Kučma, ruski predsjednik Boris Jeljcin, američki predsjednik Bill Clinton i britanski premijer John Major potpisali su Budimpeštanski memorandum, prema kojem je Ukrajina pristala da ukloni nuklearno naoružanje sa svoje teritorije, u zamjenu za bezbjednosnu garanciju potpisnika: SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije.

„Znao sam da predsjednik Putin nije podržao sporazum predsjednika Jeljcina da se nikad ne miješa u teritorijalne granice Ukrajine, sporazum koji je sklopio, jer je želio da se Ukrajina odrekne svog nuklearnog naoružanja“, rekao je Clinton.

„Ukrajina se plašila da se odrekne nuklearnog naoružanja, jer su mislili da je to jedina stvar koja ih štiti od ekspanzionističke Rusije“, dodao je.

U februaru 2014. godine, Rusija je izvršila invaziju i ciljala na ukrajinsko poluostrvo Krim, kršeći, između ostalog i Budimpeštanski memorandum.

„Kada mu je odgovaralo, predsjednik Putin je prekršio memorandum i zauzeo Krim. Osjećam se užasno zbog toga, jer je Ukrajina vrlo važna zemlja“, kaže Clinton.

On je istakao da podrška Zapada Ukrajini mora da ostane čvrsta.

„Ono što je Putin učinio bilo je jako pogrešno i mislim da bi Europa i SAD trebali da nastave da podržavaju Ukrajinu“, zaključio je bivši američki predsjednik.

Go to TOP