Bijela kuća šokirana ubistvom Palestinaca koji su čekali humanitarnu pomoć u Gazi

Bijela kuća je u četvrtak saopštila da je otvaranje vatre izraelskih snaga na Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć južno od grada Gaze “ozbiljan incident” nakon što je više od 100 ljudi ubijeno, a više od 700 ranjeno.

Portparol Savjeta za nacionalnu sigurnost rekao je za AA da Bijela kuća “razmatra izvještaje” i istovremeno priznaje “gubitak nevinih života”.

“Žalimo zbog gubitka nevinih života i prepoznajemo strašnu humanitarnu situaciju u Gazi, gdje nevini Palestinci samo pokušavaju prehraniti svoje porodice”, naveo je portparol u saopštenju.

Dodao je da to naglašava važnost proširenja i održavanja toka humanitarne pomoći u Gazu, uključujući i potencijalni privremeni prekid vatre.

“Nastavljamo da radimo dan i noć kako bismo postigli taj ishod”, dodao je on.

Ministarstvo zdravlja sa sjedištem u Gazi objavilo je da su najmanje 104 osobe ubijene, a 760 je ranjeno u četvrtak ujutro kada su izraelske snage izvele napad na Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć južno od grada Gaze.

Izraelska vojska je saopštila da je preliminarna istraga otkrila da su se neki Palestinci približili vojnom kontrolnom punktu, a vojnici su ispalili hice upozorenja i pucali u noge Palestinaca koji su nastavili da se kreću prema trupama.

Go to TOP