Biden o Trumpu: Borba protiv političkog ekstremizma

Američki predsjednik Joe Biden u subotu je kritikovao “ekstremne republikance” rekavši da stranački zastupnici trebaju poduzeti hitne korake kako bi spriječili blokadu vlade prije krajnjeg roka 30. septembra, kada ističe fiskalna godina.

U maju je postignut dogovor između republikanaca u Kongresu i administracije Joea Bidena kojim bi se finansirali bitni domaći i nacionalni sigurnosni prioriteti te unatoč tome smanjio budžetski deficit za trilion dolara u sljedećih 10 godina, rekao je Biden.

  • Sada mala grupa ekstremnih Republikanaca ne želi živjeti u skladu s dogovorom, rekao je.
  • Blokada vlade naštetila bi prehrambenoj sigurnosti, istraživanjima raka i dječjim programima, rekao je Biden dodajući da je osiguravanje finansiranja vlade jedna od temeljnih funkcija Kongresa.
  • Vrijeme je da republikanci počnu raditi posao za koji ih je Amerika izabrala, rekao je.

Biden je također svoju predsjedničku kampanju za 2024. protiv vjerovatnog republikanskog protukandidata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa također opisao kao borbu protiv političkog ekstremizma.

  • Volio bih da mogu reći da je prijetnja demokratiji završila našom pobjedom 2020., ali nije. Naša je demokratija još uvijek na kocki, nemojte se zavaravati, rekao je Biden.
Go to TOP