Banke na Kosovu u problemima zbog lažnih 2 evra, u BpB deponirano više stotine evra

Trend falsifikovanog novca nastavlja da ‘cveta’ na Kosovu, gde se na tržištu svakodnevno stavljaju u opticaj stotine i hiljade lažnih evra. Takve slučajeve uglavnom prijavljuju bankarski službenici u zemlji, jer valuta koja sve “zastrašuje” je valuta od 2 eura, prenosi Kosova.info.

Takav slučaj juče je prijavio službenik Banke za poslovanje (BpB) u Lipljanu, koji je saopštio da je otkriveno više stotina evra za koje se sumnja da su falsifikovani.

Prema informacijama bliskim istrazi riječ je o iznosu od oko 400 eura, a sve su kovanice od 2 eura.

Novac za koji se sumnja da je falsifikovan je oduzet kao materijalni dokaz i po nalogu tužioca pokrenut je predmet „Falsifikovanje novca“.

Podsjećamo, prije nekoliko sedmica uhapšeno je šest osoba, tri Kosovara i tri državljana Sjeverne Makedonije, koji su bili umiješani u proizvodnju/distribuciju i unošenje na tržište lažnog novca, koji je navodno proizveden u zemlji susjednoj Kosovu. . , a zatim se iz kriminalnih grupa proširio na države regiona.

Kao preventivna mjera za “spasavanje” od 2 lažna evra, mnoga preduzeća na Kosovu su počela da ne prihvataju plaćanja ovim valutama.

Inače, falsifikovanje novca je krivično djelo i sankcionisano je prema Krivičnom zakonu Republike Kosovo. Ko proizvede lažni novac u namjeri da ga prokaže kao pravi, kažnjava se zatvorom od jedne do deset godina.

Go to TOP