Austin doputovao u Izrael na razgovore o okončanju rata

Američki ministar odbrane Lloyd Austin doputovao je u ponedjeljak u Izrael na razgovore za koje se očekuje da će se fokusirati na konačno okončanje izraelskog rata visokog intenziteta u Gazi i njegovu tranziciju u ograničeniji, više fokusirani sukob, kažu zvaničnici.

Za Austina, posjeta je delikatan čin balansiranja. On je uporno podržavao izraelsku desnicu da se brani nakon iznenadnih napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra. Austin je, međutim, postao sve glasniji govoreći o teškom položaju civila u Gazi kako izraelski napadi povećavaju žrtve.

U govoru tokom ovog mjeseca, Austin je otišao tako daleko da je civile nazvao “centrom gravitacije” u izraelskom ratu s Hamasom, vladajućim palestinskim pokretom u Gazi, i upozorio na rizik njihove radikalizacije.

Visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane kazao je novinarima koji putuju s Austinom kako se od njega očekuje da će razgovarati o izraelskom planiranju prelaska na narednu fazu rata u razgovorima s visokim izraelskim čelnicima, među kojima su premijer Benjamin Netanyahu i ministar odbrane Yoav Gallant.

– Ono što vidite u smislu kopnenih operacija visokog intenziteta, plus zračni napadi, koji se odvijaju danas, neće trajati zauvijek. To je jedna faza kampanje – rekao je zvaničnik.

– Imamo interes da podržimo Izraelce u planiranju, kako izgleda, tranzicija kada donesu odluku da se velike kopnene operacije okončaju, i oni su spremni za tranziciju – kazao je.

Michael Eisenstadt, direktor Programa vojnih i sigurnosnih studija na Washingtonskom institutu za bliskoistočnu politiku, rekao je da se i Sjedinjene Države i Izrael slažu oko eventualnog prelaza na narednu fazu kampanje.

Washington, međutim, želi da se to desi što ranije, možda za nekoliko sedmica, dok Izrael smatra da mu treba više vremena, kaže on.

– Dakle, oni su u osnovi složni oko budućeg puta i potrebe da se na kraju pređe na više ciljani pristup, ali postoje razlike u pogledu vremenskog okvira – kazao je on.

Kada je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan posjetio Izrael prošle sedmice, Netanyahu mu je rekao da će se Izrael boriti “do apsolutne pobjede”. Ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da će rat “trajati duže od nekoliko mjeseci”.

S obzirom na to da su se žestoke kopnene borbe ovog mjeseca proširile na pojas Gaze, i dok humanitarne agencije upozoravaju na humanitarnu katastrofu, Biden je prošle sedmice izjavio da Izrael riskira da izgubi međunarodnu podršku zbog “neselektivnih” zračnih udara u kojima se ubijaju palestinski civili.

Austin, penzionisani general s četiri zvjezdice, nadzirao je američke snage na Bliskom istoku, pa čak i predvodio američke snage u Iraku dok je bio u uniformi, što mu je omogućilo perspektivu o tranziciji s bojnog polja u vojnim kampanjama koje bi mogle pomoći razgovorima s izraelskim zvaničnicima, dodao je zvaničnik ministarstva odbrane.

Austin je, rekao je zvaničnik, upoznat s načinom poduzimanja vojnih akcija “s druge strane sukoba visokog intenziteta kako bi osigurao da vojna rekonstitucija Hamasa u ovom slučaju ne bude održiva ili izvodiva”.

U iskazivanju intenzivnog fokusa Bidenove administracije na sukob Izraela i Hamasa, Austin će u Izraelu biti u pratnji predsjedavajućeg Združenog generalštaba američke vojske, generala ratnog zrakoplovstva Charlesa “C.Q.” Browna.

Austin i Brown također se bore s regionalnim posljedicama rata, s tim da grupe iransko orijentirane izvode talase napada na američke trupe u Iraku i Siriji, a jemenski pokret Huti napada brodove u Crvenom moru u znak podrške Hamasu.

Huti koje podržava Iran saopćili su tokom vikenda da su napali izraelsko ljetovalište Eilat na Crvenom moru s flotom dronova.

Centralna komanda američke vojske saopćila je da je razarač Carney u subotu oborio 14 dronova Hutija iznad Crvenog mora. Britanija je također saopćila da je jedan od njenih ratnih brodova oborio letjelicu za koju se sumnja da je napadački dron usmjeren na trgovačko brodarstvo.

Go to TOP