AP: Proruski političar na čelu srbijanske obavještajne službe

Zapadne novinske agencije Asošiejted pres i Frans pres, nakon imenovanja Aleksandra Vulina za šefa Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), javile su da je Vlada Srbije za novog šefa državne obaveštajne službe imenovala proruskog političara.

On je posjetio Moskvu u avgustu kao ministar unutrašnjih poslova – među rijetkim posjetama evropskih državnih zvaničnika od početka ruske okupacije Ukrajine – i javno je izjavio da se Beograd neće pridružiti zapadnim sankcijama protiv Rusije.

„Vulin se u rukovodstvu Srbije smatra ‘čovekom Moskve’. AP ističe da se Srbija, koja godinama zvanično traži članstvo u Evropskoj uniji, udaljava od evropskih vrednosti ka svom tradicionalnom savezniku – Rusiji i Kini.

„Njegovo imenovanje na tako osetljivu poziciju smatra se još jednom uvredom za Zapad i ignorisanjem poziva Srbiji da se uskladi sa spoljnom politikom EU“, piše AP.

Kako podseća AP, Vulin brani ideju stvaranja takozvanog “srpskog sveta” – kao kopije “ruskog sveta” – koji bi ujedinio sve Srbe na Balkanu, pod vođstvom Vučića.

„Srpski svet“, poslednjih godina, je politika koju je pokrenuo upravo Vučićev kurir, odnosno čovjek koji je vodio odbranu i policiju u Srbiji.

On, u funkciji razrade ideja privatne sfere Vučićevih misli i težnji, kao glasnogovornik ideja o kojima njegov predsjednik ne govori, ima pogodnost da ove srpsko-velike ideje javno baci, na način da oslobodi Vucicu sa tereta odgovaranja za ove crne ambicije Srbije.

U međuvremenu, Frans pres piše da je Vulin, proruski političar i osoba bliska Vučiću, poznat po svojim etnonacionalističkim i iredentističkim izjavama, koje su često izazivale diplomatske sukobe sa susjednim zemljama.

Takođe, FP podsjeća da je Vulin jedan od rijetkih evropskih zvaničnika koji se sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i koji je ponovio da Beograd neće uvoditi sankcije Rusiji i da neće biti deo “antiruske histerije”.

Srbija je kandidat za članstvo u EU od 2012. godine i nastavlja da održava bliske veze sa Moskvom, od koje je skoro u potpunosti zavisna u snabdevanju gasom./Kosova.info

Go to TOP