Američki zvaničnik uvjeren: Ne postoji opasnost od toga da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država naglasili su kako ne vjeruju kako će Rusija, i pored prijetnji koje su uputili iz Kremlja, koristiti nuklearno oružje na području Ukrajine ili teritorije neke od zemalja članica NATO saveza.

lJedan od zvaničnika američke odbrane pojasnio je kako ruske vojne snage trenutno kasne kada je riječ o rasporedu “vojne operacije” u ukrajinskoj regiji Donbas te je pojasnio kako bi se borbe vrlo lako mogle produžiti za određeni period.

“Borbe u Donbasu bi mogle da se produže borbom prsa u prsa i upotrebom naoružanja koje ima veliki domet”, rekao je zvaničnik.

Na pitanje da li je Ruska Federacija spremna upotrijebiti nuklearno oružje, zvaničnik je odgovorio kako za to ne postoji opasnost.

“Ne procjenjujemo da postoji opasnost od upotrebe nuklearnog oružja. Nema prijetnji za teritoriju zemalja koje su članice NATO saveza”, ističe zvaničnik.

Na kraju, komentirao je i gubitke koje trpe ukrajinske snage u Donbasu.

“Oni imaju gubitke, ali sigurno ne u obimu kao ruske snage. Ti gubici koje imaju ruske snage značajno utječu i na volju za borbom kod ruskih vojnika. S druge strane, ukrajinski gubici ne utječu na moral ukrajinskih snaga”, zaključio je zvaničnik, prenosi The Guardian.

Go to TOP