Američki admiral: Rusija bi mogla izvršiti sajber napade na električnu mrežu Kosova

Džejms Stavridis, penzionisani admiral američke mornarice, ujedno i bivši vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a, upozorio je da bi Rusija mogla razviti hibridni rat na Balkanu.

Stavridis je u mišljenju objavljenom u “Blumbergu” rekao da bi Kremlj mogao pokrenuti sajber napade na energetsku mrežu na Kosovu.

“Pored stabilizacijskih snaga, NATO mora biti svjestan ruske upotrebe takozvanog hibridnog ratovanja. Putin je dobar u korištenju društvenih medija, kampanja dezinformacija i proruske propagande da stvori tenzije izvan svojih granica. NATO mora koristiti svoje informacione mreže da razotkrije i suprotstavi se ovim lažnim narativima. Ako Rusi odluče podići ljestvicu, mogli bi koristiti sajber napade na električne mreže i druge vitalne ciljeve na Kosovu i nesrpskim dijelovima Bosne. To bi stvorilo zabunu i povećalo društveno nezadovoljstvo. NATO može da obezbedi bolje sisteme sajber odbrane za saveznike i prijatelje Balkana“, upozorio je penzionisani admiral Stavridis.

Između ostalog, rekao je da Kremlj vodi ilegalni rat u Ukrajini, ali njegov lider Vladimir Putin ima još jednu veoma atraktivnu metu, a to je po njemu zapadni Balkan.

Stavridis kaže da, iako su četiri balkanske države članice NATO-a, Rusija cilja Srbiju, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu.

Penzionisani američki admiral kaže da Putin želi da iskoristi nedovršenu priču o raspadu bivše Jugoslavije.

Međutim, kaže da, iako Kosovo nije u NATO-u, u ovoj zemlji ima na hiljade mirovnih snaga NATO-a. Takođe se kaže da “Putin jasno ohrabruje Srbiju da izvrši pritisak na vladu Kosova koju podržava NATO”.

Stavridis kaže da Putin također radi na “destabilizaciji nestabilne vlade Bosne i Hercegovine, koja je podijeljena na čudno tročlano predsjedništvo sa predstavnikom svake od tri glavne etno-religijske zone”.

“Najiskusniji politički akter je Dodik, koji je usko vezan za Moskvu. Čak mi je prije deceniju govorio o potrebi da se Republika Srpska otcijepi, čime bi se zemlja efektivno uništila. Njen deo bi se tada priključio samoj Srbiji, stvarajući veću srpsku državu, što bi Putin rado odobrio“, navodi u ovom mišljenju admiral Stavridis.

On dalje citira penzionisanog admirala Marka Montgomerija: „Ovo je ista vrsta izazova sa kojim smo se suočili pre deceniju – Putin je iskoristio prednosti miješanja lonca negde drugde u Evropi, pokušavajući da potkopa kredibilitet NATO-a i odvuče nas od podrške Ukrajini“, citira Stavridis Mongomerija kako kaže.

„Srećom, Zapad ima mogućnosti. U ovom trenutku, ideja o raspoređivanju NATO bataljona u Ukrajini je malo vjerovatna. Na ovaj način je moguće i strateškog smisla povjećati broj trupa koje su sada raspoređene na Kosovu i spriječiti nemire koje Putin pokušava da podstakne. To bi bio primjer efikasne regionalne podjele napora unutar alijanse: zemlje NATO-a na Balkanu i u susjedstvu (npr. Grčka i Italija) mogle bi se fokusirati na taj region. Istočnoevropske i nordijske članice mogle bi da predvode napore Ukrajine. Velike zemlje na zapadu – Francuska, Njemačka, Velika Britanija i SAD – imaju dovoljno resursa da budu uključene u oba.”

Go to TOP