Alen: Asocijacija je suštinski korak na evroatlantskom putu Kosova

Američki državni podsekretar za diplomatiju i javne poslove Liz Alen smatra da je formiranje Asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu suštinski korak u ostvarivanju evroatlantskih ciljeva Kosova.

Ona je ove izjave dala nakon sastanka održanog u nedelju sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani.

„Potvrđujem da podržavamo putanju Kosova ka evroatlantskim institucijama, kroz blisku saradnju, i znam da vam je to važno. Razgovarali smo o suštinskom koraku na evroatlantskom putu Kosova, o Zajednici opština sa srpskom većinom“, rekla je Alen.

Preduzimanje koraka ka Asocijaciji je takođe bio uslov za članstvo Kosova u Savjetu Evrope – vodećoj organizaciji u oblasti ljudskih prava – ranije ove nedelje.

Dan prije sastanka Komiteta ministara Savjeta Evrope, kosovske vlasti su saopštile da će tokom maja mjeseca uputiti prijedlog za formiranje Asocijacije Ustavnom sudu Kosova na razmatranje, ali su visoki zvaničnici Zapad je rekao da je nešto takvo nedovoljno da ispuni uslov.

Komitet ministara Savjeta Evrope se sastaje jednom godišnje i ostaje nejasno kada će Kosovo moći da postane član te organizacije.

Go to TOP