𝐎𝐝𝐥𝐮𝐤𝐚 𝐨 𝐯𝐢𝐳𝐚𝐦𝐚 𝐳𝐚𝐤𝐚𝐳𝐚𝐧𝐚 𝐣𝐞 𝐳𝐚 𝐬𝐫𝐢𝐣𝐞𝐝𝐮

Očekuje se da će usvajanje odluke o liberalizaciji viza za Kosovo biti na dnevnom redu sastanka ambasadora EU u srijedu u Briselu.

Na sastanku ove grupe, poznate kao komitet stalnih prestavnika ili COREPER, očekuje se da odluka bude usvojena bez rasprave, jer su se zemlje članice EU usaglasile o njenom tekstu 22. novembra, na sastanku savjetnika za unutrašnje poslove i pravosuđe.

Tekst je sastavila Češka, koja je trenutno na čelu EU, nakon nekoliko sastanaka radnih grupa i bilateralnih razgovora sa zemljama koje su imale primjedbe.

Prema poslednjoj verziji, kojoj je Radio Slobodna Evropa imao pristup, bezvizno kretanje za građane Kosova biće moguće kada na snagu stupi evropski sistem putovanja ETIAS, a datum za to je 1. novembar 2023. godine.

Ali, u slučaju da dođe do kašnjenja ovog sistema, vizna liberalizacija za Kosovo stupiće na snagu najkasnije 1. januara 2024. godine.

Do tada, Kosovo bi trebalo da ima za cilj da ima “sporazume ili aranžmane” za repatrijaciju sa onim zemljama EU, sa kojima nema.

Od Kosova se takođe zahteva da nastavi da prilagođava svoju viznu politiku politici EU.

Pored teksta o liberalizaciji viza za Kosovo, dato je i saopštenje kojim se od zemalja članica EU traži da daju sve od sebe da ETIAS sistem profunkcioniše na predviđeni datum, odnosno 1. novembra naredne godine. godine.

ETIAS zahtijeva da strani državljani, koji putuju bez vize na teritoriju EU, registruju svoje podatke u ovom sistemu prije putovanja.

Go to TOP