NajnovijeSvijet

Američki oficir ima jezivo upozorenje: Ovo je Putinov plan za ukrajinsku nuklearnu bombu

Nuklearna elektrana u Zaporožju potpuno je isključena iz električne mreže u četvrtak, prvi put od kada je puštena u rad prije više od 35 godina, saopštila je ukrajinska nuklearna kompanija Energoatom, okrivljujući “akcije (ruskih) osvajača” .

Energoatom je objasnio da je elektrana isključena iz mreže nakon što je oštećen dalekovod zbog požara u pepelnicama istoimene termoelektrane na ugalj, koji je izazvan granatiranjem. Ostala tri dalekovoda su “ranije oštećena u terorističkim napadima” od strane ruskih snaga, dodaju.

Zbog najnovije štete, kako su rekli, bili su primorani da posljednja dva reaktora koja su bila aktivna (od ukupno šest) isključe iz mreže, uz napomenu da se radi na remontu i da su sigurnosni sistemi koji napajaju nuklearnu elektranu sa strujom iz termoelektrane nastavio sa radom.

Ukrajinski obavještajci ranije su optužili ruske snage da minobacačima gađaju jame s pepelom nuklearne elektrane kako bi “podigle oblake radioaktivne prašine” i za to okrivili Ukrajince. 

Dalekovod popravljen, elektrana opet spojena na mrežu

Nekoliko sati kasnije, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je, pozivajući se na ukrajinske izvore, da je posljednji dalekovod obnovljen. Time je, barem privremeno, izbjegnuta opasnost od katastrofalnog kvara rashladnih sistema reaktora i istrošenih gorivnih šipki, odnosno njihovog pregrijavanja i topljenja. Energoatom je ranije upozorio da sistem hlađenja, u slučaju nestanka struje u elektrani, zavisi od rezervnih dizel agregata.

“Da osoblje naše nuklearne elektrane nije reagovalo nakon nestanka struje, bili bismo primorani da prevaziđemo posljedice radijacijske nesreće. Rusija je Ukrajinu i sve Evropljane dovela korak bliže radijacijskoj katastrofi”, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je sinoć u govoru.

Vladimir Rogov, ruski okupatorski gradonačelnik Enerhodara, rekao je da je požar koji je doveo do prekida dalekovoda “rezultat provokacija boraca Zelenskog”.

Ranije tokom dana, britansko ministarstvo odbrane objavilo je satelitski snimak od 21. avgusta na kojem se vidi kako ruski oklopni transporteri parkirani samo 60 metara od petog reaktora u nuklearnoj elektrani.

“Sve dok Rusija drži nuklearnu elektranu pod vojnom okupacijom, glavni rizik za rad reaktora je kvar sistema za hlađenje, oštećenje rezervnog napajanja ili greške radnika koji rade pod pritiskom”, upozoravaju Britanci.

No, ni tu nije bio kraj jučerašnje dramatične vijesti o elektrani. Savjetnik ukrajinskog ministarstva odbrane Anton Geraščenko objavio je na Twitteru snimak navodnih ukrajinskih radnika iz elektrane, stanovnika obližnjeg okupiranog grada Energodara (kojima su ruski okupatori dozvolili da nastave sa radom elektrane) koji tvrde da Rusi ih “drže kao taoce” i istovremeno “prijete cijelom svijetu” nuklearnom katastrofom”.

“Oslobodite nas, naš grad i našu nuklearnu elektranu od terorista”

“Okupatori redovno granatiraju teritoriju SI Zaporožja. Bojimo se najgorih posljedica ovog granatiranja. Molimo vas, oslobodite nas, naš grad i našu nuklearnu elektranu od terorista”, kažu Ukrajinci na snimku, maskirani kako se njihov identitet ne bi otkrio . Autentičnost snimka još nije nezavisno potvrđena.

Podsjetimo, ruske snage su još u martu zauzele nuklearnu elektranu Zaporožje, najveću u Ukrajini i Evropi, pri čemu su je gađale ne obazirući se na štetu koju bi mogli nanijeti reaktorima. Zaporožje je šest meseci ostalo usred ratne zone, duže od bilo koje nuklearne elektrane u istoriji.

Američki javni radio NPR je tada video analizom snimaka sa nadzorne kamere potvrdio da su ruski vojnici zaista ispalili pet protutenkovskih granata na glavnu upravnu zgradu prilikom zauzimanja elektrane. Iako je tom prilikom izbio požar, katastrofa je izbjegnuta jer nije zahvaćena osnovna oprema elektrane, kako je tada saopšteno iz IAEA.

Nakon dužeg zatišja, situacija u SI Zaporožju ponovo je eskalirala, uz niz incidenata. Ruska i ukrajinska strana već nedeljama se međusobno optužuju za napad na elektranu. Ukrajinci tvrde da ga Rusi koriste kao nuklearni štit iz kojeg slobodno granatiraju ukrajinske ciljeve, računajući da im Ukrajinci neće uzvratiti.

I za Ruse i za Ukrajince je iracionalno gađati elektranu

Istovremeno, tvrde da sami Rusi namjerno granatiraju područje elektrane – koja je pod ruskom kontrolom, ali se nalazi usred suverene ukrajinske teritorije i u blizini istoimenog grada, koji je i dalje pod kontrolom Ukrajine.

Rusi, s druge strane, tvrde da su Ukrajinci ti koji granatiraju ili raketiraju svoje snage stacionirane u elektrani. Obje strane bi bile iracionalne i samodestruktivne da ciljaju elektranu, ali barem jedna strana to svejedno čini.

Za sada, međutim, nemamo dokaza koji bi potvrdili da jedna ili druga strana izvodi ove izuzetno opasne napade. Jedini dokumentovani napad s ukrajinske strane dogodio se 19. jula, a ukrajinska vojska je to priznala i objavila video.

Vojni dron “kamikaze” udario je u šator sa ruskim vojnicima, koji se, prema CNN-u, nalazio na tristotinjak metara od zgrade jednog od reaktora i navodno ubio njih troje, a ranio još 12. Ukrajinski portal Novi glas Ukrajina je saopštila da su u ovom napadu pogođeni i protivavionski top i raketni sistem Grad.

Ukrajinska vojna obavještajna služba objavila je prošlog četvrtka da ima informaciju da Rusija planira “provokaciju” u sjeveroistočnom Zaporožju za sljedeći dan, na dan posjete generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Gutereša Ukrajini – drugim riječima, da su izvršiće napad na elektranu i pripisati ga Ukrajincima. Dodali su da su “okupatori najavili neočekivani ‘slobodan dan'” radnicima u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Snimke pokazuju ruska vojna vozila, ne pokazuju oštećenje od napada

Srećom, do ovakvog napada nije došlo, što samo po sebi nije dokaz da nije planiran i da se ne može dogoditi u bliskoj budućnosti. Podsjetimo, u februaru su ruski zvaničnici i propagandisti ismijavali upozorenja američkih obavještajnih službi na osnovu kojih su pojedini mediji objavili da će invazija početi 16. februara. To se nije dogodilo – ali je počelo tačno osam dana kasnije.

Istog dana kad i Ukrajinci, rusko Ministarstvo odbrane je izjavilo da upravo Ukrajinci sutradan planiraju da izvrše “provokaciju”, odnosno napad na nuklearnu elektranu koji će pripisati ruskoj vojsci. . Dodali su da će ruske snage možda morati potpuno zatvoriti elektranu ako je Ukrajinci nastave granatirati, insistirajući da u elektrani nemaju teškog naoružanja.

Ali teška vojna oprema je snimljena u i oko objekta u više navrata. U julu su sateliti američke kompanije Planet Labs snimili ruske vojne kamione i oklopna vozila tipa MT-LB i BTR kako prolaze kroz elektranu, a oklopni transporteri ulaze u zgradu prvog reaktora.

Zatim je prošlog petka na internet procurio snimak vojnih kamiona parkiranih u turbinskoj prostoriji nuklearnog reaktora, koji je navodno snimio zaposlenik same elektrane. CNN, koji je potvrdio autentičnost i geolocirao snimak, ali nije mogao da utvrdi kada je snimljen, izračunao je da su kamioni bili oko 130 metara od reaktora.

Petro Kotin: Rusi imaju plan za isključenje iz ukrajinske i uključenje u rusku mrežu

Osim toga, satelitski snimci elektrane koje je 19. avgusta objavila američka kompanija Maxar Technologies ne pokazuju značajne znakove granatiranja, što je u suprotnosti s ruskim tvrdnjama o ukrajinskim napadima.

Predsjednik Energoatoma Petro Kotin izjavio je da Rusija u jednom dijelu elektrane ima “14 jedinica teške vojne opreme”, au drugom šest vozila. Energoatom je ranije upozorio i da je nakon granatiranja elektrane u proteklih nekoliko sedmica oštećeno skladište u kojem se čuva istrošeno nuklearno gorivo i detektori za praćenje radijacije.

U srijedu, u intervjuu za Guardian, Kotin je ustvrdio da su ruski inženjeri izradili detaljan plan za isključenje Zaporiške elektrane iz ukrajinske elektroenergetske mreže i povezivanje sa Rusijom.

“Predstavili su (plan) radnicima elektrane, a (radnici tvornice) su ga predstavili nama. Preduslov za ovaj plan je bio da se ozbiljno oštete svi vodovi koji povezuju nuklearnu elektranu Zaporožje sa ukrajinskim sistemom”, rekao je on za Guardian: “Upravo su počeli to da rade, počeli su svo granatiranje samo da unište ove linije.”

Takav proces je izuzetno rizičan, upozorava Kotin, jer bi elektrana za hlađenje između gašenja i priključenja na novu mrežu ovisila o spomenutim dizel agregatima, a bez hlađenja bi se reaktori nakon 90 minuta počeli pregrijati.

Dan Rice: Putin želi izazvati topljenje reaktora i reći da su ga nacisti uništili

“Ako ne obezbedite hlađenje… sat i po, onda ćete već imati slom”, naglasio je on i dodao da opasnost predstavljaju i ruska vojna vozila parkirana direktno pored dva reaktora, zbog čega je pristup vatrogascima je blokiran u slučaju požara. On je takođe optužio ruske okupatore da terorišu ukrajinske radnike, da su zatvorili više od 200 njih, da su jednog pretukli na smrt, a da su drugog oporavljali tri meseca.

“On je sada očigledan terorista koji drži najveću nuklearnu elektranu u Evropi kao taoca. I puca na nju, uvjeren sam da su ukrajinski izvještaji tačni”, rekla je Rice o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu: “Ukrajina ne puca na sebe nuklearnu elektranu u svojoj zemlji. Rusija to radi i to je ono što mi nazivamo napadom lažnom zastavom.”

“Zabrinuti smo da bi umjesto da baci nuklearnu bombu, (Putin) mogao jednostavno izazvati topljenje (jezgra reaktora). Mogao bi je sabotirati i reći da su je ukrajinski nacisti uništili”, smatra Rice.

“On bi izazvao katastrofu poput one u Fukušimi, a onda bi to iskoristio kao izgovor da povuče svoje snage iz Ukrajine, jer su izložene radijaciji. On gubi u Ukrajini, treba mu dostojanstveno povlačenje i takav napad lažnom zastavom mogao bi mu dati izgovor”, objašnjava. Rajsov mogući motiv za takvu sabotažu.

U tom kontekstu nije irelevantna procjena širenja radioaktivnih čestica u slučaju nuklearne katastrofe u elektrani Zaporožja, prema trenutnim vremenskim prilikama, koju su prošle sedmice objavili naučnici Ukrajinskog hidrometeorološkog instituta.

I Rusi i Ukrajinci se slažu da radijacija ne bi išla u Rusiju, nego na zapad

Prema njihovoj simulaciji, radioaktivni materijal mogao bi doprijeti čak na sjever do Baltičkog mora i usput stići do Estonije, Latvije, Litvanije, Poljske i Bjelorusije. Na zapadu bi stigao do Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovačke, Mađarske i Češke. Na istoku bi pokrivao Donbas, koji je uglavnom pod ruskom okupacijom – ali ne i samu Rusiju.

S tim se praktično slaže i komandant ruskih snaga za radioaktivnu, hemijsku i biološku odbranu Igor Kirilov, koji je rekao da će u slučaju nesreće radioaktivni materijal zahvatiti Poljsku, Nemačku i Slovačku. Nije rekao ni riječi o širenju radijacije u Rusiju, što neki navode kao glavni razlog zašto ruske snage nikada ne bi riskirale katastrofu u ovoj nuklearnoj elektrani.

Ipak, stručnjaci se uglavnom slažu da bi katastrofa u Zaporožju bila jednaka onoj u Fukušimi 2011. godine, a ne u Černobilju 1986. godine, kada je reaktor bukvalno eksplodirao. Takav scenario je teško zamisliti u ovom slučaju.

U međuvremenu, postoje naznake da bi međunarodni inspektori iz IAEA konačno mogli dobiti dozvolu za obilazak i inspekciju postrojenja, što su direktor agencije Rafel Grossi i šef UN-a Guterres dugo tražili. A Zelenski je juče, u svom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a putem video veze, pozvao IAEA da što prije preuzme trajnu kontrolu nad situacijom u SI Zaporožju i da se ruske snage povuku iz nje.

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko rekao je Reutersu da je posjeta nuklearnog nadzornog tijela UN-a planirana u “narednim danima – definitivno najkasnije do početka septembra”. Ali što se tiče ukrajinskog prijedloga za demilitarizaciju nuklearne elektrane, Rusi i dalje ne žele da čuju za njega.

Pokazati više
escort mersin - izmir escort