NajnovijeSvijetTop Vijesti

Dugin još 2014. godine zagovarao rat sa Ukrajinom: “Treba ih ubijati, ubijati i ubijati”

Aleksandar Dugin, čija je ćerka Darja ubijena u misterioznom “atentatu” automobilom bombom u subotu kod Moskve, nije političar, već filozof i sociolog. Ni on ni njegova kćerka “nisu” bili funkcioneri režima Vladimira Putina u strogom smislu, ali su oboje energični zagovornici i apologeti.

Iako je početkom devedesetih sa Edvardom Limonovim osnovao fašističku Nacional-boljševičku partiju i kasnije bio savetnik pokojnog predsednika Dume Genadija Seleznjova, a potom još jednog predsednika Dume i sadašnjeg direktora Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Narjiškin, Dugin je prvenstveno poznat po svojim knjigama i predavanjima.

U desetinama knjiga koje je objavio, od osnova geopolitike do Četvrte političke teorije, Dugin je opsesivno zastupao antiliberalnu, antiglobalističku, nacionalističku i u mnogim aspektima fašističku ideologiju koju naziva evroazijstvom.

Putinov Raspućin?

Uprkos tome i upravo zbog toga, Dugin se u zapadnim medijima često naziva “Putinov Raspućin”, “Putinov mozak”, “Putinov šaptač” ili “duhovni vodič” rata sa Ukrajinom.

Duginova antizapadna, ultranacionalistička filozofija postala je, piše BBC, dominantna politička ideologija u Rusiji i pomogla je u oblikovanju Putinove ekspanzionističke vanjske politike, prvenstveno u Ukrajini.

Ali pravi obim njegovih veza sa Putinom i uticaj na politiku Kremlja i dalje je predmet debate i kontroverzi, a neki tvrde da je bio “jako preuveličan”.

Ovaj sin sovjetskog vojnog obavještajca u mladosti je postao antisovjetski disident, pridruživši se tajnoj avangardnoj disidentskoj grupi intelektualaca zainteresiranih za misticizam, paganizam, okultizam, monarhizam i fašizam pod nazivom Južinski.

U članku objavljenom 1997. pod naslovom “Fašizam – bezgranični i crveni”, godinama nakon raspada Sovjetskog Saveza, on je otvoreno tvrdio da se nacionalna veličina može pronaći u “stvarnom, istinskom, radikalno revolucionarnom i dosljednom fašističkom fašizmu”. On je suprotstavio rusku verziju fašizma kao različitu od njemačkog nacizma i lišenu njegovog “šovinizma i rasizma”.

Njegova knjiga Osnovi geopolitike, objavljena 1997. godine, navodno je postala dio literature na ruskim vojnim akademijama. Džon Danlop, viši saradnik na Huver institutu Univerziteta Stanford, tvrdi da nijedna druga knjiga nije imala „uporediv uticaj na rusku vojnu, policiju i državnu spoljnopolitičku elitu“.

Ono što je u njemu predložio danas zvuči gotovo proročanski. Pored “dezinformacije, destabilizacije i aneksije” kao metoda za obnovu ruske moći, on je istakao da je “posebno važno uvesti geopolitički nered u unutrašnju američku aktivnost, podstičući sve vrste separatizma i etničkih, društvenih i rasnih sukoba, aktivno podržavajući sve disidentske pokrete – ekstremističke, rasističke i sektaške grupe – i na taj način destabilizuju unutrašnje političke procese u SAD”.

Dugin o Putinu: Malo me razočarao, predugo mu je trebalo

Sam Dugin se u intervjuu za 60 minuta na američkom CBS-u koji je snimljen 2017. godine (ali tada nije emitovan) osvrnuo na tvrdnje da ga Putin sluša kada je u pitanju ruska vanjska politika, od saveza s Iranom do okupacije Ukrajine.

“Osnova ove afirmacije je upravo poklapanje između onoga što Putin radi i onoga što ja uvijek kažem”, rekao je tada ovaj ekstremno desničarski filozof. “Razvio sam svoju evroazijsku viziju, koja je mnogo veća, ovo su samo prvi koraci. On (Putin) nas je malo razočarao jer je predugo trajao. Mogao je da promeni svet za 17 godina”, dodao je on.

Dugin je ovu kontradikciju u Putinovoj politici objasnio na svoj jedinstven način u nedavnoj knjizi Putin protiv Putina. Prema njegovom mišljenju, imamo “lunarnog” Putina, koji je pragmatičan i oprezan, i “solarnog” Putina, posvećenog obnovi evroazijskog carstva i obračunu sa Zapadom.

U intervjuu u martu, Dugin je radosno zaključio da “nema sumnje da je ‘solarni’ Putin pobijedio”, navodi CNN. “Rusija je prešla Rubikon, što mene lično čini veoma srećnim.”

Šezdesetogodišnji Dugin je u svojoj knjizi zloslutnog naslova Poslednji rat svetskog ostrva, objavljenoj 2012. godine, tvrdio da je u večnom geopolitičkom interesu Rusije da se kao prevashodno kopnena, „evroazijska“ civilizacijska nadigrava i poraziti prvenstveno pomorsku, “anglosaksonsku” civilizaciju.

Evroazija od Dablina do Vladivostoka

U poslednjem poglavlju te knjige pozvao je ruski režim da se vrati svojim istorijskim ambicijama i proširi svoj uticaj sve do obalnih rubova Evroazije, odnosno Svetskog ostrva. Tačnije, da se u svojoj konačnoj verziji proteže od Dablina do Vladivostoka. Slučajno ili ne, bivši ruski predsjednik i sadašnji zamjenik šefa ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev je u aprilu tvrdio da je cilj Moskve u sukobu “izgradnja otvorene Evroazije – od Lisabona do Vladivostoka”.

Mnogi zapadni analitičari smatraju da politička elita u Moskvi razumije i dijeli Duginovu geopolitičku viziju Rusije. Postoji mnogo tačaka preklapanja, od Putinove procene da je raspad Sovjetskog Saveza bio „najveća geopolitička katastrofa 20. veka“ do standardne mantre iz Kremlja o kraju „unipolarnosti“ i osvitu „multipolarnog“. ” svjetski poredak, u kojem su SAD samo jedna od jednakih svjetskih sila. koje su podijelile sfere utjecaja, zajedno sa Rusijom, Kinom i drugima.

“Njegova ideologija je oblikovala neke Putinove stavove, ali on je samo jedan od mislilaca koji su igrali tu ulogu. Tu su Ivan Iljin i drugi fašisti, ali nema dokaza da se Dugin redovno sastaje i konsultuje sa Putinom”, kaže saradnik Britanski institut RUSI Samael Ramani.

Opet, slučajno ili ne, ekonomski savez Rusije sa bivšim članicama SSSR-a, koji je Putin uspostavio 2015. godine, nazvan je Evroazijska ekonomska unija.

Dugin je 2014. rekao da je rat s Ukrajinom neizbježan

Na kraju krajeva, ovaj ultra-nacionalistički filozof i autor je u intervjuu za BBC 2014. godine predvidio otvoreni rat između Rusije i Ukrajine kao “neizbežan” i pozvao Putina da vojno interveniše “kako bi spasio moralni autoritet Rusije”. Naravno, Rusija je već tada vojno intervenisala, ne samo okupacijom Krima već i aktivnom podrškom ruskih separatista u Donbasu, ali je u to vrijeme intervencija bila ograničena i pomalo tajna.

Smatra se da je upravo Dugin u ruski javni diskurs vratio naziv Novorusija, što je bio istorijski naziv za one delove današnje južne i istočne Ukrajine u sastavu Ruskog carstva, koji je i sam Putin koristio u svom govoru o aneksiji Krima. u martu 2014.

“Putin vidi Zapad kao svog glavnog neprijatelja, ali da bi došao do ovog zaključka, proživio je mnogo toga, proživio je istorijsku situaciju. U praksi je došao do istog zaključka kao i mi u teoriji”, rekao je Dugin ranije da godine, aludirajući na Putinov zaokret od pokušaja približavanja Zapadu na sve agresivniju politiku konfrontacije i destabilizacije tog istog Zapada.

Kako bismo razjasnili odnos Putina i Dugina, obratili smo se spoljnopolitičkom analitičaru Branimiru Vidmaroviću, koji nam je odmah dao do znanja da takvog odnosa nema.

Branimir Vidmarović: Njegov agresivni fašizam bio je previše za Putina

“Dugin je evroazijanac i nacionalistički fašista sa tim geopolitičkim makinderovskim elementom, podjelom Zemlje na interesne sfere. On ne poznaje Putina i nikada nije bio u Kremlju. Najdalje je stigao dok je bio savjetnik Bariškina. Ali ni tu se nije dugo zadržao, sa svim državnim funkcijama, pa i sa Univerziteta Lomonosov“, objašnjava nam Vidmarović.

“Neke njegove ideje se preklapaju sa Putinovom ideologijom, ali Dugin je kao takav veoma težak za Kremlj i uvek je bio. Njegov agresivni fašizam je bio previše za Putina”, kaže Vidmarović:

“A zašto je stekao toliku slavu u zapadnim medijima , to je pitanje i od mojih prijatelja Rusa koji su emigrirali iz zemlje. A oni kažu da je možda razlog to što liči na Solženjicina, sa bradom, egzotičan je.”

Dugin uopšte nije toliko poznat u Rusiji, kaže Vidmarović:

„U Rusiji je pre deset godina rađeno istraživanje javnog mnjenja ko je najuticajniji intelektualac u zemlji. Dugin je zauzeo 36. mesto.

„Putinova ideologija se zasniva na konceptu ruskog sveta, ruskog mira. To je stari koncept koji seže u 11. vek, po kome je sve, gde god Rusi žive i gde se govori ruski jezik, područje ​​Ruski interesi. Čovjek za koji je za vrijeme Putinove vladavine taj koncept modernizirao, adaptirao i predstavio Vladislav Surkov, koji je bio Putinov savjetnik niz godina i kojeg su ruski mediji nazivali ‘sivim kardinalom’ Kremlja”, kaže Vidmarović.

“Na kraju krajeva, ova agresija na Ukrajinu je Putinovo djelo, on je sam sebi glavni režiser i filozof. I u tome je glavna tragedija današnje ruske politike”, zaključuje Vidmarović.

Izbačen sa univerziteta nakon što je rekao da Ukrajince treba “ubijati, ubijati i ubijati”

Zaista, 2014. godine Dugin je izgubio svoju utjecajnu poziciju šefa Odsjeka za sociologiju međunarodnih odnosa na prestižnom Moskovskom državnom univerzitetu Lomonosov kada je njegova ratnohuškačka retorika postala previše za Kremlj.

Lomonosov, kada je njegova ratnohuškačka retorika postala previše za Kremlj.

Razlog je navodno bila ova izjava: “Ukrajina mora ili nestati s lica zemlje i biti obnovljena od nule ili ljudi moraju razumjeti. Mislim da je narodu Ukrajine potrebna totalna pobuna na svim nivoima iu svim regijama. oružana pobuna protiv hunte. Ne samo na jugoistoku. Mislim, ubijte, ubijte i ubijte. Nema više priče. To je moje mišljenje kao profesora.”

Ali osim njegovih krvožednih fantazija koje zvuče gorko ironično u današnjem kontekstu, na šta je zapravo Svjetsko ostrvo na koje se Dugin poziva?

Ovaj pomalo ezoteričan termin skovao je britanski geograf i političar Halford Mackinder u svojoj knjizi Geografski stožer istorije davne 1904. godine, a odnosi se na čitavu kopnenu masu Evrope, Azije i Afrike, isključujući ostrva. Velika Britanija i Japan čine obalna ostrva, a Severna i Južna Amerika i Okeanija udaljena ostrva, kako ih je on nazvao.

U središtu Svetskog ostrva nalazi se ono što Mackinder naziva Heartland, područje od ruske rijeke Volge do kineske rijeke Jangce i od Himalaja do Arktika.

Svjetsko ostrvo u središtu Duginove geopolitičke teorije

U sljedećoj knjizi iz 1919. Mackinder je sažeto objasnio svoju tezu o značaju Heartlanda, ogromne teritorije kojom je tada uglavnom dominiralo Rusko Carstvo, a kasnije Sovjetski Savez.

“Ko vlada istočnom Evropom, vlada Heartlandom. Ko vlada Heartlandom, vlada Ostrvom sveta. Ko vlada svetskim ostrvom, vlada svetom”, napisao je tada.

Naime, Svjetsko ostrvo ima najveći dio svjetske populacije i prirodnih resursa, a njegovo središte, odnosno Heartland, okruženo je prirodnim barijerama sa gotovo svih strana – osim iz istočne Evrope, odakle je krenula invazija na Rusiju, kako je to pokušao Napoleon u 19. i Hitler u 20. vijeku.

Iz tog razloga, Moskva pokušava da dominira istočnom Evropom decenijama, ako ne i vekovima, kako bi imala stratešku dubinu koja bi je zaštitila od pretnje sa Zapada. Ukrajina, naravno, ima centralnu poziciju u ovim ruskim geopolitičkim projektima, kako zbog svojih istorijskih veza sa Moskvom, tako i zbog čiste geografije.

Naravno, ništa od ovoga ne predstavlja opravdanje za rusku agresiju ili za uskraćivanje Kijevu prava da bira u koje političke i vojne saveze želi da uđe, a iz kojih da se povuče. Uostalom, prema ovoj teoriji, Rusija bi se osjećala “sigurno” samo ako bi kontrolirala sve od Baltika do Karpata.

Iako je ruska bezbednosna služba FSB danas optužila ukrajinske tajne službe da stoje iza ubistva Duginove ćerke, Ukrajina odlučno negira bilo kakvu umešanost u napad. “Ukrajina definitivno nema nikakve veze s tim jer mi nismo zločinačka država, nismo Ruska Federacija, a još više nismo teroristička država”, rekao je Mihajlo Podoljak, savjetnik predsjednika Ukrajine.

U međuvremenu se oglasio i sam Putin: „Podao, okrutni zločin prekinuo je život Darje Dugine, bistre, talentovane osobe sa pravim ruskim srcem – dobre, pune ljubavi, saosećajne i otvorene. Novinar, naučnik, filozof, rat reporterka, pošteno je služila narodu, otadžbini, dokazala je svojim djelima šta znači biti ruski patriota.”

Pokazati više
escort mersin - izmir escort